Purification and characterization of hexokinase isoenzymes from Rhizopus oryzae
Rhizopus oryzae'den heksokinaz izoenzimlerinin saflaştırılması ve karakterizasyonu
  1. Tez No: 199232
  2. Yazar: DİDEM DEDEOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. HALUK HAMAMCI, DR. ŞEYDA AÇAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biyoteknoloji, Biochemistry, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Rhizopus oryzae, heksokinaz, glikokinaz glikoliz, saflaştırma, Rhizopus oryzae, hexokinase, glucokinase glycolysis, purification
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Tüm canlılar için glikoliz merkezi bir izyoludur. Glikolizin kontrolüendüstriyel ürünlerin verimi açısından önemlidir. Bu ürünlerden bir tanesi olanlaktik asit endüstride önemli bir organizma olan Rhizopus oryzae tarafındanüretilirFilamentli bir küf olan Rhizopus oryzae laktik asit ve etanol üretir.Bakterilerle karşılaştırıldığında R. oryzae'nin laktik asit verimi düşüktür. Fakatsadece L(+) laktik asit formunu ürettiği için önemlidir. Laktik asitin L formuinsanlarda metabolize edilebilir. Endüstride, belirli bir ürünün üretimininuygulanabilir olması için verim yüksek olmalıdır. Eğer glikoliz boyunca akımınarttırılması için bir yol bulunabilirse aynı zamanda laktik asit verimi de artabilir.Bu çalışmada buna dayanarak glikolizin ilk basamağı olan heksokinazaodaklanmak istedik. Heksokinaz glikozu glikoz-6-fosfat a çeviren reaksiyonukatalizler. Bu çalışmada ilk kez Rhizopus oryzae'nin heksokinazının iki izoenzimformunu saflaştırıldı ve kinetik karakterizasyonunu yapıldı.Heksokinaz iki tane izoenzime sahiptir. Saflaştırılan izoenzimler Michealis-Menten Kinetiğine uyumlu bulunmuştur. pH 7.70 de izoenzyme 1 için glikoza Kmdeğeri 0.16 mM ve izoenzim 2 için glikoza Km değeri 0.21 mM olarak tespitedildi. İzoenzim1 için fruktoza Km değeri 28.8 mM iken izoenzyme 2 nin Kmdeğeri belirlenememiştir. Her iki izoenzim de trehaloz-6-fosfatla inhibeolmamaktadır. İzoenzimlerin moleküler ağırlıkları SDS PAGE yöntemi ilebelirlendi. İzoenzim 1'in moleküler ağırlığı 62.9 ve 45.2 kDa iken izoenzim 2' ninmoleküler ağırlığı 56.2 kDa ve 41.6 kDa dır.
Özet (Çeviri)
Glycolysis is the central metabolic pathway for living organisms. Itsregulation is important for the yield of the end products which are industriallyimportant. These end products, like lactic acid produced by Rhizopus oryzae, areindustrially important.Rhizopus oryzae is a filamentous fungus producing lactic acid and ethanol.The lactic acid yield of R. oryzae is low (∼70 %) compared to that of lactic acidbacteria (>95 %) still it is noteworthy because R. oryzae produces only the L (+)form of lactic acid which can be metabolized in the human body. The yield of anindustrial process should be high for the feasibility of the production of aparticular product. If a way can be found increase the flux through the glycolysisthe yield of lactic acid may increase as well.Keeping this in mind we wanted to focus on the first step of glycolysis,hexokinase of R. oryzae. Hexokinase catalyzes the reaction that converts glucose toglucose-6-phosphate. In this study for the first time the two isoenzymes ofhexokinase of R. oryzae were purified and characterized by biochemically andkineticallyHexokinase has two isoenzymes. The purified enzymes (isoenzymes1 &isoenzymes2) obeyed Michealis-Menten Kinetics. The Km value of purifiedisoenzyme 1 is 0.16 mM and isoenzyme 2, 0.21 mM at pH 7.70 for glucose. TheKm value of isoenzyme1 for fructose was 28.8 mM. Essentially isoenzyme 2 cannot utilize fructose. None of the isoenzymes were inhibited by trehalose-6-phophate.The monomer moleculer weight of isoenzymes were estimated SDSPAGE analysis. There were two different values for molecular weight ofisoenzmye 1; 62.9 and 42.5 kDa and two values for isoenzyme 2; 56.2 and 41.6kDa