Origins and magnitude of waste in the Turkish construction industry
Türk inşaat sektöründe atık kaynakları ve miktarı
  1. Tez No: 199240
  2. Yazar: MEHMET BAYTAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SOOFİA TAHİRA ELİAS ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, İnşaat Mühendisliği, Architecture, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İnşaat Atığı, İnşaat Malzemeleri, Malzeme Yönetimi, Türk İnşaatSektörü, Construction Waste, Construction Materials, Materials Management, Turkish Construction Industry
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de bulunan örnek inşaat işleri üzerinden yola çıkarakçeşitli inşaat malzemeleri için inşaat atık miktarlarını belirlemek ve bu atıkların olasıkaynaklarını ortaya koymaktır.Türkiye'de inşaat sektörünün ne kadar malzeme atığı ürettiği ve bu malzemelerininne kadarının atık sebebiyle kullanılamadığı konusunda belgelenmiş nicel verieksikliği bulunmaktadır. Bir miktar atığın önlenemez olduğu kabul edilmekleberaber, bunun olası sebepleri belirsiz durumdadır. Bu nedenle, bu çalışma, örnekinşaat işleri üzerinden yola çıkarak, belli malzemelerin atık yüzde değerlerininbelirlenmesi ve bu işlerde rol almış profesyonellerin belirttiği atık sebeplerinindeğerlendirilmesi üzerinde odaklanmıştır. Ugulanabilirlik açısından, bu çalışma, ikiinşaat firmasına ait sekiz farklı inşaat işinden alınan ve hazır beton, betonarmedemiri, tuğla-briket ve asmolen olmak üzere dört farklı malzemenin ön keşiflerde,hakedişlerde ve faturalarda bulunan miktarları ile sınırlandırılmıştır.Bu konularla ilgili toplanan bilgiler ANOVA ve regresyon analizleri yoluylaistatistiksel olarak analiz edilmiştir. Sonuçlar, atık yüzde değerlerinin malzemelerarasında farklılık gösterdiğini ortaya koymuştur. Tasarımla ilişkili konular, işçilerinbeceri ve tutumları, malzeme miktarlarının yanlış hesaplanması, sözleşmeye dayalıbazı konular ve malzeme kusurları incelenen örnekler içinde en etkili atık sebepleriolarak öne çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the quantity of construction waste for severalconstruction materials and to state the probable origins of this waste, depending oncase studies in Turkey.There is a lack of documented quantitative data in Turkey on how much materialwaste the construction industry generates and what amount of such materials remainunused due to this waste. Although some amount of waste is accepted a sunavoidable, the probable reasons for it are unclear. Therefore, the study focused ondetermining waste percentage values for certain materials based on severalconstruction projects and assessing the reasons for this as stated by the professionalswho were involved in the construction process of these projects. For practicalreasons, it was confined to the material amounts in the bill of quantities, progresspayment reports and invoices for four different construction materials; namely,ready-mixed concrete, rebar, brick and floor block, which belonged to eight differentprojects of two construction companies.Data compiled on these aspects were analyzed statistically via ANOVA andregression analyses. The results showed that waste percentage values displayeddifferences among materials. Design-related aspects, skill level and attitude of labor,incorrect calculation of material quantities, contractual clauses and material defectswere the most effective reasons for waste within the projects analyzed.