Modeling of the dynamics of multi-axle steered vehicles
Çok akstan yönlendirilen araçların dinamik modellenmesi ve analizi
- Tez No: 199241
- Danışmanlar: PROF. DR. Y. SAMİM ÜNLÜSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dört Tekerlekten Yönlendirme, Üç Akslı Araç, Dört Akslı Araç, Çok Akstan Yönlendirme, Yönlendirme Stratejisi, Yol Tutuş, 4WS, Three-Axle Vehicle, Four-Axle Vehicle, Multi-Axle Steering, Steering Strategy, Handling
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu güne kadar çalışmalar ve uygulamalar, yol araçlarında dört tekerlektenyönlendirmenin, düşük hızlarda geniş yönverme açıları gereken durumlarda; yanişehir trafiğinde ya da park esnasında yarar sağladığını kanıtlamıştır. Arka tekerleklerön tekerleklerin tersi yönde döndürülerek araçların manevra kabiliyetlerigelistirilebilmiştir. Ancak şu ana kadar önerilen yönlendirme stratejilerinin tümünde,yüksek hızlarda bir çelişki ile karşılaşılmıştır. Araçtan daha iyi viraj davranışı, ancakaraç yüzme açısının arttırılması durumunda elde edilebilmektedir. Diğer taraftan,araç yüzme açısının azaltılması, aracın viraj alma yeteneğini olumsuz yöndeetkilemektedir.Bu çalışmanın amacı, çok aksli araçlarda yukarda belirtilen problemi gidermeninmümkün olup olmayacağını incelemek ve çeşitli yönlendirme stratejiler arasından eniyisini seçmektir. Literatürde kapsamlı olarak incelenmiş iki akslı araçların yanı sıraüç ve dört akslı araçlar göz önüne alınmıştır. İki akslı, dört tekerlekten yönlendirilenaraçlar için kullanılan stratejiler genişletilerek, üç ve dört akslı araçlar için yenistratejiler elde edilmiştir. Simülasyonlar için yaylı ve yaysız kütle hareketlerini,tekerlek ve lastik dinamiğini içeren, lineer olmayan entegre bir sürüş ve yol tutuşmodeli kullanılmıştır. Durum çalışmaları, üç ve dört akslı araçlarda ara akslarüzerindeki tekerleklerin de yönlendirilmesi yoluyla, araçların dönme hızlarının veyanal ivmelerinin araç yüzme açısı arttırılmadan yükseltilebileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Four wheel steering (4WS) is a concept proven to be beneficial in low speedapplications requiring large steering angles, which is the case in city traffic orparking. By steering the rear wheels in the opposite direction to the front ones,maneuverability can be improved. However, a conflict is encountered at high speedsfor all the steering strategies developed. If sharper response is achieved, this is at theexpense of undesirably large vehicle sideslip angles. On the other hand, small vehiclesideslip angles are associated with heavy understeering behavior. It is not possible toimprove both simultaneously in case of two-axle 4WS vehicles.The object of this study is the simulation of various steering configurations formulti-axle vehicles in an attempt to find a means of solving the problem of 4WS andto determine the best steering strategy. In addition to two-axle vehicles which havebeen extensively studied in literature, three- and four-axle vehicles are taken intoconsideration. By extending the strategies used for 4WS two-axle vehicles, newstrategies are established for three and four-axle vehicles. An integrated non-linearride and handling model in Matlab & Simulink environment considering sprung andunsprung mass motions, wheel and tire dynamics, is used for simulations. It is shownby case studies that, with the application of the derived strategies for three and four-axle vehicles, lateral acceleration and yaw velocity responses can be improvedwithout degrading vehicle sideslip angle.