Country risk assessment in the construction industry
İnşaat sektöründe ülke risklerinin değerlendirilmesi
- Tez No: 199265
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TALAT BİRGÖNÜL, DOÇ. DR. İREM DİKMEN TOKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Risk ayrıştırma çizelgesi, ülke riski, inşaat sektörüne özgüriskler, Türk inşaat firmaları, Risk Breakdown Structure, country risk, construction specific risks, Turkish construction companies
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
ÖZNŞAAT SEKTÖRÜNDE ÜLKE R SKLER N NDEĞERLEND R LMESAkçamete, AslıYüksek Lisans, nşaat Mühendisliği BölümüTez Yöneticisi: Prof. Dr. M. Talat BirgönülY. Tez Yöneticisi: Doç. Dr. rem Dikmen TokerAralık 2006, 119 sayfaş dünyasında pek çok sektör belirli ölçülerde risk içermesine karşın, inşaat sektörüdoğası itibari ile diğer sektörlerin birçoğundan daha fazla risk taşımaktadır. Bunedenle, risk değerlendirmesi şirketlerin geleceğine zarar verebilecek kayıplarıönlemede önem taşımaktadır. Şirketler uluslararası pazarlara açılma kararıverdiklerinde, hedef ülkenin risk değerlendirmesi daha da önemli bir konumagelmektedir. Bu yüzden, bazı inşaat firmaları çeşitli risk değerlendirmeyöntemlerini kullanmaktadır, ancak bu yöntemlerin hiç biri inşaat sektörüne özgüdeğildir. Bu araştırmada, bu eksikliği gidermek amacıyla inşaat sektörüne özgü ülkerisk değerlendirme ayrıştırma çizelgesi oluşturulmuştur. nşaat sektörüne özgü ülkerisk ayrıştırması oluşturulurken, yabancı bir ülkede inşaat yapmanın gerçekrisklerini yansıtabilmek için, sadece makro düzeydeki ülke riskleri değil, inşaatsektörünün kendine özgü riskleri de değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, inşaatsektörüne özgü bir risk ayrıştırma çizelgesi oluşturulmuş ve bu çizelgeningüvenilirliği uluslararası piyasalarda iş yapan Türk inşaat firmalarıylagerçekleştirilen görüşmelerle sınanmıştır. Çizelgenin güvenilirliği test edildiktensonra, bir inşaat firmasında uygulaması yapılarak vaka analizi olarak sunulmuştur.Vaka incelemesi bulguları, risk ayrıştırma çizelgesinin uygulanabilirliğini vesistematik bir ülke risk değerlendirmesi aracı olarak kullanılabilirliğini ortayakoymaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTCOUNTRY RISK ASSESSMENT IN THECONSTRUCTION INDUSTRYAkçamete, AslıM.S., Department of Civil EngineeringSupervisor: Prof. Dr. M. Talat BirgönülCo-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. rem Dikmen TokerDecember 2006, 119 pagesEvery business involves risk, but due to its nature, construction business involvesmore risk than many other industries. Therefore, risk assessment is indispensable tothe success of construction companies in terms of, preventing dramatic financiallosses. When the decision process for expanding the operations in the internationalconstruction market is concerned, it becomes more important for companies toanalyze the risk of the target country. For this reason, construction firms benefitfrom many different risk assessment methods. Contractors prevalent practice of riskassessment is identifying related risks and making an evaluation relying on theirpersonal judgments (without substantial explicit support), but none of the appliedmethods is construction specific. To overcome this, a construction specific countryRisk Breakdown Structure (RBS) is prepared. While preparing this constructionspecific RBS, not only macro level country risks but also market risks forconstruction are considered in order to reflect the real risks of performingconstruction business in foreign countries. Consequently, a tentative country RBSspecific for construction industry is constructed and its reliability is tested byinterviews carried out with six professionals from four Turkish constructioncompanies operating in international markets. After finalization of the RBS,utilization method of practical aspects of RBS is questioned by interviewing theexperts. Finally, a case study is conducted to propose a company-specific system forthe implementation of RBS. The case study findings demonstrate the applicabilityof RBS and its potential as a systematic country risk assessment tool.