Wind and swell wave climate for the southern part of Black Sea
Karadeniz'in güney kesiminde rüzgar ve soluğan dalga iklimi
- Tez No: 199266
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET CEVDET YALÇINER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Rüzgar İklimi, Soluğan Dalga İklimi, Karadeniz, SoluğanDalga Yayılımıvii, Wind Climate, Swell Climate, Black Sea, Swell Propagationv
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
ÖZKARADENİZ'İN GÜNEY KESİMİNDE RÜZGAR VE SOLUĞAN DALGA İKLİMİBERKÜN, UğurYüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği BölümüTez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. Ahmet Cevdet YalçınerŞubat 2007, 130 sayfaRüzgar kaynaklı dalgaların önemli bir kesimini oluşturan soluğan dalgalar,balıkçı barınakları ve küçük deniz araçları üzerinde önemli etkilere sahiptir.Soluğan dalga iklimi balıkçı barınkları ve küçük limanların tasarımındaönemli yere sahiptir. Bununla beraber Türkiye kıyılarında soluğan dalgaiklimi iyi bilinmemektedir. Bu çalışmanın amacı Türkiyenin Karadenizkıyılarındaki soluğan dalga ikliminin açığa çıkarılmasıdır. Bu amaçlaECMWF (Avrupa Orta Vadeli Tahminler Merkezi) tarafından 65 ay süreli verisağlanmıştır. Elde edilen veri Türkiye'nin Karadeniz kıyıları boyunca seçilenonüç bölgede incelenmiştir. Her bölge için rüzgar ve soluğan dalga gülleri,belirgin dalga yüksekliğine karşılık ortlama ana soluğan dalga peryoduilişkisi, en yüksek değerler istatistiği analizi ve log-lineer toplam dağılımlarısunulmuştur. Ayrıca soluğan dalgaların oluşumunun ve dağılımınınanlaşılabilmesi için veri peryodu boyunca Karadenizde oluşan bazı uçsoluğan dalga olayları incelenmiştir.Sonuçlar göstermektedir ki, Batı Karadeniz kıyılarında soluğan dalgaaktivitesi ve şiddeti daha yüksektir. Uç soluğan dalga olaylarıviincelendiğinde soluğan dalgaların kısa sürede oluşup kaybolduklarıgörülmüştür. Bu nedenle ECMWF tarafından sağlanan 12 saat aralıklı verisoluğan dalgaların oluşumunu ve dağılımını incelemek için yeterliolamamaktadır. Belirgin dalga yüksekliğine karşılık ortalama ana soluğandalga peryodu ilişkisi grafikleri ve soluğan dalga peryodu analizlerisonucunda Türkiyenin kuzey kıyılarında soluğan dalga peryodunun 11saniyeye ulaştığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTWIND AND SWELL WAVE CLIMATE FOR THE SOUTHERN PART OF BLACK SEABERKÜN, UğurM.S., Department of Civil EngineeringSupervisor: Assoc. Prof. Dr. Ahmet Cevdet YalçınerFebruary 2007, 130 pagesThe swell waves which are an important component of wind generatedwaves have significant effects on small craft and fisheries. The swell waveclimate has an important role in the design and operation of fishingharbors and harbors for small craft. Despite this fact the swell waveclimate is not well known for the Turkish coasts. The purpose of the presentstudy was to identify the swell wave climate along the Black Sea coastlineof Türkiye. For this purpose wind and swell wave data for a 65 monthsperiod is obtained from ECMWF for the analysis. And the data areanalyzed for thirteen locations selected along the Turkish coast. For everylocation the wind and swell wave roses, significant swell wave heightversus Mean period of primary swell relations, extreme probabilitydistribution and log-linear cumulative probability distribution arepresented. Also some extreme swell events in the Black Sea occurred inthe data period are presented for a better understanding of generationand propagation of swell waves.ivThe results showed that the swell wave activity and severity is higher in thewestern Black Sea coastline of Türkiye. The investigation of extreme swellevents provided that the swell waves occur and diminish in a relativelyshort duration and the data available from ECMWF which is provided for12 hour intervals is not sensitive to time enough for the investigation ofswell wave occurrence and propagation. The significant swell waveheight versus Mean period of primary swell relations and analysis onperiod of swell waves showed that the swell wave periods could reach upto 11 seconds in the Northern shores of Türkiye.