Modelling the fresh properties of self compacting concrete utilizing statistical design of experiment techniques
Kendiliğinden yerleşen betonun taze özeliklerinin istatiksel deney tasarım tekniklerinden faydalanılarak modellenmesi
- Tez No: 199267
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL ÖZGÜR YAMAN, PROF. DR. MUSTAFA TOKYAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kendiliğinden yerleşen beton, Deney tasarımı, Merkezikompozit dizayn, İstatiksel model, Reoloji, Self Compacting Concrete, Design of Experiment, CentralComposite Design, Statistical Models, Rheology
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
ÖZKENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETONUNTAZE ÖZELİKLERİNİN İSTATİKSEL DENEY TASARIMTEKNİKLERİNDEN FAYDALANILARAK MODELLENMESİEroğlu, LeventYüksek Lisans, İnsaat Mühendisliği BölümüTez Yöneticisi: Doç. Dr. İ. Özgür YamanŞubat 2007, 112 sayfaKendiliğinden yerleşen beton (KYB) ilk olarak 1980'lerin sonlarında, yoğundonatı kullanımıyla ilgili yerleşme problemlerini ortadan kaldırmak üzereJaponya'da geliştirilmiştir. Kendi ağırlığı ile akabilmesi ve kalıba kolaycayerleşebilme özeliği nedeniyle yüksek performanslı beton olarak datanımlanabilmektedir. Bu nedenle, KYB'nin taze özellikleri bir hayliönemlidir. KYB'nin karışım tasarımı, işlenebilme ile ilgili taze haldekiözelikleri göz önünde tutularak yapılmaktadır. Bu yüzden, iyi tasarlanmış birKYB, üstün işlenebilme özelikleri yanında sertleşmiş betonun bütüngereksinimlerini yerine getirmelidir.Bu araştırmanın amacı, KYB'nin bazı temel bileşenlerinin, KYB'nin tazehaldeki özeliklerine etkilerini değerlendirmektir. Bu olay, deney tasarımteknikleri uygulanılarak ve KYB'nin reolojisi ve taze haldeki karakteristiklerihakkında önemli bilgiler verecek olan anlamlı istatiksel modeller elde edilerekgerçekleştirilecektir.Bu araştırma programında, uçucu kül kullanımı, yüksek oranda su azaltıcıkullanımı, viskosite düzenleyici katkı kullanımı ve su-bağlayıcı oranı, deneyseltasarımın dört farklı değişkeni olarak düşünülmüştür. Deneysel programçerçevesinde, bir deney tasarım tekniği olan ?merkezi kompozit dizayn?kullanılmış ve toplam 21 beton karışımı dökülmüştür. Yayılma, V-hunisi, L-kutusu, segregasyon oranı ve priz alma zamanları testleri gerçekleştirilmiştir.Ayrıca değişkenlerin KYB'nin reolojisine etkilerini araştırmak için, BinghamModelinin parametreleri olan göreli akma dayanamı ve göreli plastikviskositesi beton reometresi kullanılarak ölçülmüştür.Bu deneysel programın sonucu olarak, KYB'nin taze haldeki özeliklerimatematiksel denklemlerle ifade edilmiştir. Bu denklemler daha sonra uçucukül, yüksek oranda su azaltıcı ve viskosite düzenleyici katkılarınkonsantrasyonlarının ve su-bağlayıcı oranının KYB'nin taze haldekiözeliklerine etkilerini açıklamak için kullanılmıştır. Beton karışımının su-bağlayıcı oranı, bu çalışmada kullanılan parametreler ile elde edilen ilgilimodellerde en yüksek katsayıya sahip olması nedeniyle KYB'nin yayılma vedar geçitlerden geçebilme özeliği üzerinde en etkili parametre olduğu ifadeedilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMODELLING THE FRESH PROPERTIES OF SELF COMPACTINGCONCRETE UTILIZING STATISTICALDESIGN OF EXPERIMENT TECHNIQUESEroğlu, Levent⢠M.S., Department of Civil Engineering⢠Supervisor: Assoc. Prof. Dr. İ. Özgür Yaman⢠February 2007, 112 pagesSelf compacting concrete (SCC) is first developed in Japan in the late1980s in order to overcome the consolidation problems associated with thepresence of congested reinforcement. It is also termed as a highperformance concrete, as it can flow under its own weight and completelyfill the formworks. As the fresh properties of SCC are quite important, mixdesign of a SCC is performed by considering various workability relatedfresh properties. Therefore, a well designed SCC should satisfy allrequirements of a hardened concrete, besides its superior workabilityproperties.The aim of this research is to assess the effects of some basic ingredients ofSCC on the fresh properties of SCC. This will be performed by applyingdesign of experiment techniques and obtaining significant statisticalmodels, which will give valuable information about the effects of the modelparameters on the rheology and fresh state characteristics of SCC.In this research program, four different variables; use of fly ashreplacement, use of high range water reducing admixture (HRWRA), use ofviscosity modifying admixtures (VMA) and water-cementitious materialratio, are considered as the variables of the experimental design. CentralComposite Design (CCD), a design of experiment technique, is employedthroughout the experimental program and a total of 21 mixtures of concreteare cast. Slump flow, V-funnel, L-box, sieve segregation, initial and finalsetting time tests are performed, furthermore; to investigate the effects ofthese variables to the rheology of SCC, relative plastic viscosity andrelative yield stress, which are the parameters of Bingham Model aremeasured with the help of a concrete rheometer.As a result of the experimental program, the fresh state properties of SCCare expressed by mathematical equations. Those equations are then used inorder to explain the effects of fly ash replacement, HRWRA and VMAconcentration, and the w/cm ratio on the fresh state properties of SCC.According to the derived models, it is stated that the water-cementitiousmaterial ratio of the concrete mixture is the most effective parameter onthe flowability and passing ability of SCC beside the other parametersutilized in this research as its coefficient was the highest in the relatedmodels.