Perceptions of Turkish contractors toward ISO 9001 quality, ISO 14001 environmental and OHSAS 18001 occupational health and safety management systems
Türk müteahhitlerinin ISO 9001 kalite, ISO 14001 çevre ve OHSAS 18001 iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemlerinin uygulamalarına bakış açıları
- Tez No: 199268
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RIFAT SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: ISO 9000, ISO 14001, OHSAS 18001, Türk Müteahhitleri, nşaat, ISO 9000, ISO 14001, OHSAS 18001, Turkish Contractors, Construction
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu tez çalışmasının amacı Türk müteahhitlerinin ISO 9001 Kalite, ISO 14001Çevre ve OHSAS 18001 ş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemleri'ninuygulamalarına bakış açısının anket yoluyla incelenmesidir. Araştırmayakatılan tüm firmalar ISO 9000 belgesine sahiptir. Dolayısıyla, anket KaliteYönetim Sistemi yönünden daha ayrıntılı hazırlanmıştır. Anketlerin çıktılarınaait sonuçlar istatistiksel olarak analiz edilmiştir.Araştırma sonuçlarına göre, Türk müteahhitlerine göre Yönetim Sistemleri'niuygulama kararı verilme aşamasında en çok etkili olan nedenler yerel veuluslararası projelerin ihalelerinde yeterlilik alabilmek ve uluslararasıpazarlarda rekabetçi olabilmek olarak belirlenmiştir. Ancak üst yönetiminvizyon yaklaşımı mali konulardan daha az önemli değildir. Pek çok şirket,Yönetim Sistemleri'ni gelişme stratejisinin bir parçası olarak dauygulamaktadır. Bu, firmaların sertifikasyonun uzun vadede sağlayacağıavantajların farkında olduklarını göstermektedir.Sistemler'in en fazla beklenen avantajları yerel ve uluslararası projelerinihalelerinde yeterlilik alabilmek kadar rekabetçi olabilmek olsa da, dahasistematik kayıt tutulması, şirketin prestijinin artması, müşteri memnuniyetininartması gibi diğer getirilerin de Türk müteahhitleri tarafından anlaşıldığıgözlenmiştir.Yönetim Sistemleri'nin uygulamlarında ortaya çıkan önemli dezavantajlardokümantasyonun ve iş yükünün artması olarak belirlenmiştir. Bunun içindahili bir şebeke kurulması ve kağıt yükünü azaltmak için Sistemler'inentegrasyonunun sağlanması önerilmiştir.Sonuç olarak, tüm Yönetim Sistemleri faydalı birer araç olarakdeğerlendirilmiş ve avantajlarının dezavantajlarından fazla olduğu belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
The objective of this thesis is to reveal the perception of the Turkishcontractors toward ISO 9001 Quality, ISO 14001 Environmental and OHSAS18001 Occupational Health and Safety Management Systems usingquestionnaires. All of the companies participating in the survey have alreadybeen ISO 9000 certified. Thus, the questionnaire prepared included moredetails for the Quality Management System. The results of the questionnaireoutcomes are statistically analysed.Analysis of the survey results show that the most common motivators ofManagement Systems for Turkish contractors are to qualify to tender for localand international projects and to increase competitiveness in overseasmarkets, however the vision approach of top management is not lessimportant than the financial issues. Most of the companies stated that theyimplement Management Systems as a part of their improvement strategy aswell. This proves that the companies are aware of the benefits of certificationin the long term period.Although the most expected advantages of the systems are qualification totender for projects both locally and internationally, as well as gainingcompetitive advantage, it has been observed that other benefits are realizedby the Turkish contractors such as; more systematic record keeping, highercompany prestige, increased client satisfaction.The major disadvantages realized by practicing the Management Systems areincreased documentation and workload. The solution is proposed as to set aninternal network and to integrate the systems to reduce paperwork.In conclusion, all of the Management Systems were believed to be as usefultools and Turkish contractors think that their advantages overcomedisadvantages.