Thermal stress intensity factor evaluation for inclined cracks in functionally graded materials using Jk-integral method
Fonksiyonel derecelendirilmiş malzemelerdeki eğik çatlakların ısıl gerilme şiddeti faktörlerinin Jk-integral metoduyla hesaplanması
  1. Tez No: 199269
  2. Yazar: BENGİ DEMİRÇİVİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERKAN DAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fonksiyonel Derecelendirilmi Malzeme, J k -Integrali, E ikÇatlaklar, Karı ık-Mod Gerilme iddeti Faktörleri, Functionally Graded Material, J k -Integral, Inclined Cracks, Mixed-Mode Stress Intensity Factors
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZFONKS YONEL DERECELEND R LM MALZEMELERDEKE K ÇATLAKLARIN ISIL GER LME DDET FAKTÖRLER N NJ k -INTEGRAL METODUYLA HESAPLANMASIDEM RÇ V , BengiYüksek Lisans, Makina Mühendisli i BölümüTez Yöneticisi : Asst. Prof. Dr. Serkan DAKasım 2006, 88 sayfaBu çalı manın temel amacı, fonksiyonel derecelendirilmi malzemelerdekigömülü e ik çatlakların karı ık mod gerilme iddeti faktörlerinin hesaplanmasıdır.E ik çatlakların kırılma analizi, Mod I ve Mod II gerilme iddeti faktörlerinin( K I , K II ) hesaplanmasını gerektirir. Bu çalı mada, K I ve K II de erlerinihesaplamak için J k -integrali kullanılmı tır. Çatlak ucundaki J k -integrali e de eralan integrali yakla ımı kullanılarak hesaplanmı tır. Bu çalı ma, mekanikyükleme altında fonksiyonel derecelendirilmi malzemelerdeki e ik çatlakproblemlerini incelemek için bir sonlu elemanlar modeli geli tirmeyi amaçlar.Fonksiyonel derecelendirilmi ortamda e ik bir çatlak için iki boyutlu sonluelemanlar modeli geli tirilmi tir. Yapısal ve ısısal problemler 8-nodlu üçgenlerolan iki boyutlu sonlu elemanlarla modellenmi tir. Malzeme özellikleri, sayısalintegral hesaplarının gerektirdi i gibi her bir elemanın tümle tirme noktalarındaörneklenmi tir. Çalı manın ba lıca sonuçları, mekanik yükleme altında kalmıfonksiyonel derecelendirilmi malzemeler için çatlak ucunda olu an gerilmeiddeti faktörleridir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHERMAL STRESS INTENSITY FACTOR EVALUATIONFORINCLINED CRACKS IN FUNCTIONALLY GRADED MATERIALSUSING J k -INTEGRAL METHODDemirçivi, BengiM.S., Department of Mechanical EngineeringSupervisor: Asst. Prof. Dr. Serkan DANovember 2006, 88 pagesThe main objective of this study is to evaluate mixed mode stress intensity factorsfor inclined embedded cracks in functionally graded materials. Fracture analysisof inclined cracks requires the calculation of both Mode I and Mode II stressintensity factors ( K I , K II ). In this study, J k -integral is used to calculate K Iand K II . Equivalent domain integral approach is utilized to evaluate the J k -integral around the crack tip. The present study aims at developing a finiteelement model to study inclined crack problems in graded media underthermomechanical loading. A two dimensional finite element model is developedfor inclined cracks located in a functionally graded medium. Structural andthermal problems are solved using two dimensional finite elements namely 8-noded triangles. Material properties are sampled directly at the integration pointsof the elements, as required by the numerical integral evaluation. The main resultsof the study are the stress intensity factors at the crack tip for functionally gradedmaterials subjected to thermomechanical loading.