Design consultancy in Turkey: A study on the business structure, services and clients
Türkiyede tasarım danışmanlığı: Firma yapısı, verilen hizmetler ve danışmanlık hizmeti alan sektörler üzerine bir çalışma
- Tez No: 199301
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAZ BÖREKÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Sanat Tarihi, İç Mimari ve Dekorasyon, Industrial and Industrial Engineering, Art History, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Endüstriyel Tasarım, Tasarım Danı manlı ı, TasarımDanı manlı ı Hizmet Türleri, Türkiye'de Tasarım Danı manlı ı, Industrial Design, Design Consultancy, Design Consultancy Services, Design Consultancies in Turkey
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Tasarım danı manlı ı, mü terilere tasarıma yönelik ihtiyaçları do rultusundatasarımcılar tarafından verilen bir servistir. Türkiye'de tasarım danı manlı ı,özellikle 1980'lerde mesle in ilk mezunları tarafından kurulan tasarım firmaları ileverilmeye ba lanmı tır.Bu çalı ma, Türkiye'de endüstriyel tasarım danı manlı ı yapan firmaları inceleyerek,tasarım danı manlık sektöründe hizmet veren firmaları tanımak, tasarım danı manlı ıolarak verilen hizmetleri tanımlamak ve ülkemizde tasarım danı manlık sektörünündurumunu saptamak amacıyla yürütülmü tür. Çalı mada, tasarım danı manlı ıhizmeti veren firmaların bu i e ne zaman ve nasıl ba ladıkları, uzmanlık alanları,hangi sektörlere tasarım danı manlık hizmeti verdikleri, verdikleri hizmetin kapsamı,bu i i danı manlık sektörünün gelece i konusunda neler dü ündükleri, yapılan anketçalı masıyapmalarının getirdi i avantajlar ve dezavantajlar, kar ıla tıkları problemler vetasarım ı ı ında de erlendirilmi tir. Bu tez çalı ması, tasarım danı manlı ıhizmetinin Türkiye'de nasıl yürütüldü ünü ortaya koymak amacıyla hazırlanananketin sonuçlarından bahsetmektedir. Ara tırma, tasarım danı manlı ı firmalarınınkurucuları veya firmada çalı an tasarım danı manlarına uygulanan anketlerle, tasarımdanı manlı ı firma yapılarını, verilen hizmet türlerini ve hizmeti alan sektörleridetaylı bir ekilde irdelemi tir. Çalı manın sonucu göstermektedir ki, ürün tasarımı,konsept tasarımı, proje çizimi, proje yönetimi, arayüz tasarımı ve alan testleri en çokverilen servis türleridir.
Özet (Çeviri)
Design consultancy is a service that is given by professional designers to clients torespond to their design requirements. In Turkey, design consultancy services aregiven through design firms since the 1980s, mostly founded by the early graduates ofindustrial design.This thesis is carried to recognize the firms that give service in design consultancysector, to identify the given services as design consultancy and to determine theconditions of design consultancy sector in Turkey through a survey made on thedesign consultancy firms in Turkey. A questionnaire is prepared to investigate thehistory of design consultancy firms, their profession fields, their client firms? sectortypes, scope of services, the profession?s advantages and disadvantages, the problemsand opinions consultancy is carried out in Turkey. The survey also investigates thestructure of designabout the future of industrial design sector. This survey also inquires how designconsultancy firms, given service types and sectors of client firms in detail. Twentydesign consultancy firms responded to the questionnaire. The study indicates that,design consultancy service types by the firms are mostly product design, conceptdevelopment, project drawing, project management, interface design and field tests.