An appraisal of curvilinear forms in architecture with an emphasis on structural behaviour: A case study on channel tunnel Railway Terminal at Waterloo
Mimarideki eğrisel formların yapısal davranış üzerinden bir değerlendirmesi: Waterloo Tren Terminali üzerine bir çalışma
- Tez No: 199300
- Danışmanlar: DOÇ. ALİ İHSAN ÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Eğri, eğrisel form, yapısal davranış, yapısal modelleme, Waterloo Trenİstasyonu, Curve, curvilinear form, structural behavior, structural modeling, Waterloo TrainTerminal
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Eğrisel mimari formlar, ilk barınaklar zamanından bu yana görülmektedir. Eğri, doğadaki enyaygın formdur. Bu olgu, insanoğlunu yapı inşa ederken etkilemiştir. Eğrisel formlar yüzyıllarboyunca yapısal ilerlemeler ve estetik ilkeler doğrultusunda gelişmiştir. Eğrisel yapılara, diniyapılarda kubbe kullanımında olduğu gibi sembolik anlamlar yüklenmiştir. Fakat bu yapılarınyapım sürecindeki zorluklar, tarih boyunca insanlar için bir meydan okuma olmuştur.Günümüzde, bilgisayar destekli tasarım ve üretim teknolojilerinin yapı endüstrisine girmesi,eğrisel formların mimaride kullanımını teşvik etmektedir.Bu çalışma, yapı ile mimari eğrisel formlar arasındaki ilişkiyi irdelemeyi amaçlamaktadır.Eğrisel form, temel olarak, geometrik kurgusu aracılığıyla yapısal potansiyellerine göreincelenecektir. Waterloo Channel Tunnel Railway Terminal yapısı çatısının sayısal modelioluşturulacak ve çatı kurgusunda bazı geometrik değişiklikler yoluyla yeni yapısal şemalarelde edilecektir. Yapısal davranış ve verimliliğin analitik bir karşılaştırması, çatının ve buyeni şemaların sayısal modeli yoluyla yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
Architectural curvilinear form has been on the scene since the time of the first buildingshelters. Curve is the most common form in nature. This phenomenon inspired human beingswhile they are building structures. Curvilinear form has developed over centuries, viastructural enhancements and aesthetic tenets. A symbolic meaning is tailored to curvilinearstructures such as use of domes in religious buildings. However, the difficulties in theconstruction process of these forms have been a challenge for people throughout the history.Today, introduction of computer aided design and manufacturing technologies into buildingindustry encourages the use of curvilinear forms in architecture.This study intends to explore the relationship between structure and architectural curvilinearform. The curvilinear form will be examined basically according to its structural potentialsthrough its geometrical configuration. A computer model of the roof of Channel TunnelRailway Terminal at Waterloo is generated and with some geometrical modifications for theconfiguration of the roof, new schemes of structures are obtained. An analytical comparisonof structural behavior and efficiency is made via the computer model of the roof and thesemodified configurations.