The complex of 2-aminothiophenol ligand with platinum: A novel platinum blues containing sulfur donor ligand
2-aminotiyofenol ligandının platin ile kompleksi: Sülfürlü ligand içeren yeni platin mavisi
- Tez No: 199302
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN İŞÇİ, DOÇ. DR. ŞENİZ ÖZALP YAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Platin Mavisi, Karışık Değerlikli Platin Kompleksleri, SülfürdenBağlanan Ligandlar, Spektroelektrokimya, Platinum Blues, Mixed-Valenced Platinum Complexes, Sulfur DonorLigand, Spectroelectrochemistry
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Potasyumtetrakloroplatin ile 2-aminotiyofenol (H2-atp), ligandınınreaksiyonu sonucunda lacivert katı bir ürün elde edilmiştir. Bu çalışma, bu lacivertkatının karakterizasyonu, DNA bağlanma etkileşimi ve enzim aktivitesininaraştırılması ile ilgilidir.Katı lacivert ürün veya bu çalışmada adlandırıldığı şekliyle ?mavi kompleks?,asetonda, asetonitrilde ve DMSO içerisinde çözünür olup mavi bir çözeltivermektedir. Çözelti içerisinde kararlı olup, 724 nm'de çok güçlü bir soğurma bandıvermektedir.Ürün paramanyetiktir ve XPS'te tek çeşit platin vermektedir (Platinbağlanma enerjileri 71.1 ve 74.6 eV'tur). Element analizi (C, H, N, S, Pt) platininliganda (2-aminotiyofenolat) mol oranının 1:2 olduğunu göstermiştir. Elementanalizi, ESR, XPS, NMR, CV'den elde edilen bilgilerin yorumlanması, bu çalışmadaüretilen mavi kompleksin, yeni bir ?platin mavisi? olduğu sonucunu göstermektedir.Bu ürün, köprü ligandının azot ve kükürtten bağlandığı ilk platin mavisi örneğidir.Önerilen molekül yapısı C2h simetrisine sahip yeşil ürünün dimeri şeklindedüşünülebilir. 724 nm'deki bant, metal-5dz orbitallerinden, metal-6pz orbitallerineserbest bir elektron geçişinden kaynaklanmaktadır.Kompleksin ct-DNA ile bağlanıp bağlanmadığına karar vermek için elektronsoğurma spektrumu kullanılmıştır. Yüzde 17.5 dolaylarında hiperkromizmgözlenmesi kompleksin DNA'ya zayıf bir bağla, kompleksteki hidroksil grubundanhidrojen bağıyla veya metal iyonları arasındaki elektrostatik etkileşimle, bağlandığınıgöstermiştir. Voltametrik titrasyon, DNA bağlanmasında Pt(III)'ün Pt(II)'ye göredaha kararlı olduğunu göstermiştir. Mavi kompleks, 45-200 mikromolar aralığındakoyun karaciğerindeki GST enziminin aktivitesini düşürmüştür. GST enzimi ilaçdirencine sebep olduğundan, mavi kompleksin bu enzimi inhibe etmesi mavikompleksin kombine kemoterapide kullanılabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The reaction of potassiumtetrachloroplatinate with 2-aminothiophenol,yielded a dark blue solid product. This work is about the characterization of this darkblue solid and the investigation of its binding interaction to DNA and enzymeactivity.The blue solid product or the ?blue complex? (as we called it in this work) issoluble in acetone, acetonitrile and DMSO yielding a blue solution. It is stable insolution and has a very strong absorption band at 724 nm.The product is paramagnetic and displays one kind of platinum in XPS(platinum binding energies were obtained at 71.1 and 74.6 eV, respectively). Theelemental (C, H, N, S, Pt) analysis indicated that the platinum to ligand (2-aminothiophenolate) mole ratio is 1:2. The interpretation of the data collected fromelemental analysis and ESR, XPS, NMR, CV measurements leads to conclude thatthe blue complex prepared in this work is a new platinum blues. This is the firstexample of platinum blues, in which the bridging ligand is a nitrogen and sulfurdonor one. The proposed structure can be visualized as a dimer of binuclear head-to-head isomer of the green product, with C2h symmetry. The band at 724 nm isassigned to an allowed electronic transition from a metal-5dz orbitals based MO tometal-6pz orbitals based MO in tetranuclear core.In order to determine the binding mode of the blue complex to ct-DNA,electronic absorption spectroscopy is employed and hyperchromism about 17.5percent is observed, which indicates a weak binding of the blue complex to DNA,such as electrostatic interaction of metal ions or H-bonding through the hydroxylgroup of the complex. Voltammetric titration carried out in solution suggested thepreferential stabilization of Pt(III) to Pt(II) on binding to DNA. The blue complexinhibits the GSTs activity between 45-200 micromolar, in sheep liver GST enzyme.The GST enzymes causes drug resistance, therefore inhibition of this enzymesuggests that this complex can be used in combined chemotherapy.