Impact modified polyamide-organoclay nanocomposites
Darbe dayanımı geliştirilmiş poliamid-organokil nanokompozitleri
  1. Tez No: 199304
  2. Yazar: IŞIL IŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ YILMAZER, DOÇ. DR. GÖKNUR BAYRAM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Polimer Bilim ve Teknolojisi, Chemical Engineering, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Nanokompozit, Poliamid-6, Katılaºtırma, Darbe DayanımıGeliºtirilmesi, Montmorillonit, Nanocomposite, Polyamide-6, Toughening, Impact Modification, Montmorillonite
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 358
Özet
lBu çalıºmada, etilen-butil akrilat-maleik anhidrit (E-BA-MAH), etilen-glisidil metakrilat(E-GMA), etilen-metil akrilat-glisidil metakrilat (E-MA-GMA) terpolimerlerinin ve/veyaüç tip organokilin (Cloisite® 15A, 25A ve 30B) poliamid-6 ile eriyik haldekarıºtırılmasının ve bu malzemelerin karıºtırma sıralarının üretilen malzemelerinmorfolojilerine, termal, mekanik ve dinamik mekanik özelliklerine olan etkisiX-Iºını Kırınımı grafikleri, Cloisite® 25A and Cloisite® 30Baraºtırılmıºtır.organokillerinin tabakalar arası uzaklıðının poliamid-6/organokil ve poliamid-6/organokil/elastomer nanokompozitlerinde arttıðını göstermiºtir. TEM analizleri yarıaçılmıº-daðılmıº nanokompozitlerin üretildiðini doðrulamıºtır. Polimer matris içindedaðılmıº olan küresel elastomer fazının boyutları nanokompozit malzemelerdepoliamid-elastomer karıºımlarına oranla daha büyüktür. EAİ sonuçları, elastomereklenmesiyle aºı kopolimerin oluºtuðunu ve EAİ'nin düºtüðünü göstermiºtir.Dolgusuz poliamid-6'nın yıðılma ve yitirilme modülleri ile kompleks viskozitesiorganokil varlıðında artmıºtır. DMA ölçümlerinde nanokompozit malzemeler lastiksibölgede dolgusuz poliamid-6'dan daha yüksek yıðılma modülü göstermiºlerdir.Genelde, organokiller gerilme ve eðilme dayanımlarını, Young ve eðilme modüllerini,kopmadaki uzamayı artırırken darbe dayanımını azaltmıº, elastomerler ise tam tersietkide bulunmuºlardır. Genellikle, Cloisite® 15A içeren üçlü nanokompozitleringerilme, eðilme ve darbe dayanımları ile Young ve eðilme modülleri Cloisite® 25A veCloisite® 30B içeren üçlü nanokompozitlerden daha yüksektir. Bileºenlerin aynı andaeklenmesiyle elde edilen nanokompozitler, çoðunlukla, diðer ekleme sıralarıylahazırlanmıº nanokompozitlere oranla daha yüksek gerilme ve eðilme dayanımları vemodülleri göstermiºlerdir.
Özet (Çeviri)
IMPACT MODIFIED POLYAMIDE-ORGANOCLAY NANOCOMPOSITESIºık, IºılThe effects of melt state compounding and addition order of ethylene-butyl acrylate-maleic anhydride (E-BA-MAH), ethylene-glycidyl methacrylate (E-GMA), ethylene-methyl acrylate-glycidyl methacrylate (E-MA-GMA) terpolymer and/or three types oforganoclays (Cloisite® 15A, 25A and 30B) on morphology, thermal, mechanical anddynamic mechanical properties of polyamide-6 are investigated. XRD patterns showthat the interlayer spacing for Cloisite® 15A remained unchanged; however itincreased for the organoclays Cloisite® 25A and Cloisite® 30B in both polyamide-6/organoclay binary nanocomposites and in polyamide-6/organoclay/impact modifierternary systems. TEM analyses indicate that exfoliated-intercalated nanocompositesare formed. Sizes of elastomeric domains in nanocomposites are larger than thedomains in their corresponding blends. The MFI results show that incorporation ofelastomer reduces the MFI, due to the formation of graft copolymer. Both storageand loss moduli and complex viscosity of polyamide-6 increase with organoclayaddition. In DMA measurements, in rubbery region, all nanocomposites show higherstorage modulus than the unfilled counterparts. In general, the organoclays increasetensile and flexural strength, Young?s and flexural modulus and elongation at break,but decrease the impact strength, on the contrary, the addition of elastomer has theopposite effect. Generally, Cloisite® 15A containing ternary nanocomposites havehigher tensile, flexural and impact strength and Young?s and flexural modulus thanthe ternary nanocomposites prepared with Cloisite® 25A and Cloisite® 30B. Ingeneral, nanocomposites processed by adding all the ingredients simultaneouslygive higher tensile and flexural strength and modulus than the nanocompositesproduced by other mixing sequences.