An analysis of living environments of the elderly and a project for assisted living in Ankara
Yaşlıların yaşam çevresinin analizi ve Ankara'da yaşam destekli konut projesi
  1. Tez No: 199309
  2. Yazar: İREM ERBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VACİT İMAMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: yaşlanma, evrensel tasarım, yaşam kalitesi tanım kümesi(erişilebilirlik, emniyet/güvenlik, mahremiyet, özerklik, bağımsızlık), yaşlılariçin konut, yaşam desteği içeren konut.vii, ageing, universal design, quality of life domains (accessibility, safety, privacy, autonomy and independence), housing for the elderly, assistedliving.v
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Yaşlanma konusu önemli bir araştırma alanı olmaya başlamıştır. Yaşlanmakonusunu önemli hale getiren en önemli sebep yaşlı nüfusa, toplam nüfustakioranının bütün dünyada artıyor olmasıdır. Türkiye'de ve tüm dünyadaistatistiksel veriler altmış beş yaş üzerindeki insan nüfusunun, yakın gelecekte,çarpıcı bir şekilde artacağını göstermektedir. Buradan hareketle denilebilir kigelecekte nüfusun bu bölümü için özel olarak tasarlanmış konutlara acil ihtiyaçduyulacaktır. Tezde yaşlıların barınmasına yönelik bir tasarım çözümüaraştırmak ve geliştirmek amaçlanmaktadır.Bu tip bir çözümün oluşturulmasına kaynak olan yaklaşımlardan biri `evrenseltasarım' konusudur. Bu çalışma kapsamında evrensel tasarım ilkeleritanımlanmış, incelenmiş ve bunların yaşlılık olgusu ile ilgisideğerlendirilmiştir. Bireyin yaşam kalitesinin artmasında, yaşam çevresininetkili olduğu kabul edilmiştir. Bu yüzden, kişi ve yaşam çevresi arasındakiilişki ve yaşam kalitesini oluşturan tanımlar (erişilebilir olma,emniyet,/güvenlik, mahremiyet, özerklik, bağımsızlık) evrensel tasarımprensipleri benzerlikleriyle birlikte kısaca tartışılmıştır.viYaşlılar evi türlerinin tanımlarının irdelenmesiyle birlikte, bu çalışma için biraraç da yaşlıların barınmasına yönelik mevcut mimari çözümlerinaraştırılmasıdır. Bu araştırma, yaşlanma ve çevre arasındaki ilişkinin öneminiortaya çıkaran kavram ve bakış açılarının gelişimini anlamaya katkıdabulunmaktadır.Bu araçların ışığında, yaşlılara yönelik yaşanabilir bir ortam/çevre sunanmimari bir proje önerilmiştir. Proje için, yaşlı evi tipleri arasında yeni birkategori olarak ortaya çıkmaya başlayan ?yaşam desteği içeren konut? türüseçilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ageing has become a significant research area in the last few decades. Themost important reason that makes ageing issue significant is the increasing rateof the older indviduals within the population all around the world. Statisticaldata on ageing both in Turkey and in the world reveals that, in the near future,the number of population over 65 will increase dramatically. It can be assertedthat there will be an urgent need of specifically designed accommodation forthis portion of the population. Hence, this thesis intends to search for andpractice a design solution for the elderly housing.One of the instruments that supported the formulation of such a solution is thesubject of `universal design?. Within the scope of this study, the principles ofuniversal design and its relationship with ageing are defined, examined andevaluated. It is accepted that living environment has effect on the enhancementof the individual?s quality of life. For this reason, the relationship betweenperson and environment is briefly discussed in congruence with principles ofuniversal design and provision of quality of life. Accessibility, safety, privacy,ivautonomy and independence are the common concerns of universal design andprovision of a higher quality of life.With review of the definitions of specific elderly housing types, anotherapproach for this study is to make a case study of the existing architecturalsolutions for the elderly housing. This helped to understand architecturalapproaches to the relationship between ageing and environment in the world.In the light of the findings, an architectural project, presenting a habitableenvironment for the elderly, is proposed. For the project, the concept of?assisted living? as a new category for elderly housing, is chosen.