Issues of sustainable development in local and global context: The case of Muğla
Yerel ve küresel bağlamda sürdürülebilir gelişmenin sorunları: Muğla örneği
  1. Tez No: 199310
  2. Yazar: EVRİM DOĞRU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ AKTÜRE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: sürdürülebilirlik, küresel bağlamda sürdürülebilirlik, sürdürülebilir gelişme kriterleri, Muğla imar planları, sustainability, global agenda of sustainability, sustainable developmentobjectives, Muğla development plans
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
sürdürülebilir gelişme kavramının Türkiye'deki kent planlama kapsamına girmesiözellikle 1996 yılında stanbul'da HABITAT II Konferansı'nın düzenlenmesindensonra gerçekleşmiştir. Türkiye, sürdürülebilir gelişme ölçütlerini içeren bir planlamasistemi geliştirme yolunda, gelişmiş ülke deneyimlerine uyum sağlamayaçalışmaktadır. Bu çalışmada, Muğla planlama deneyimi, Türk kentlerindeki değişenplanlama sürecini -ki bu süreç, yerel ve küresel bağlamda bütüncül ve katılımcı yeniyaklaşımlara ihtiyaç duyar- sürdürülebilir gelişme ölçütleri aracılığıyla eleştirmek veölçmek için çalışma alanı olarak seçilmiştir.Muğla kent formu, 1930lardan itibaren imar planlarında belirtilen gelişme alanları ilegeleneksel kent yapısına eklenmelerle şekillenmiştir; dolayısıyla bazı çevresel,sosyo-ekonomik ve politik değerler bakımından uzun vadede sonuç sürdürülebilirdeğildir. Bu tez çalışması, sürdürülebilir gelişme ölçütleri aracılığıyla, Muğlaplanlama deneyimindeki sorunları ortaya koymakta ve sürdürülebilir bir kent içinçözümler önermektedir.
Özet (Çeviri)
The sustainable development concept has entered the urban planning agenda ofTurkey mainly after Habitat II Conference held in Istanbul in 1996. Turkey is tryingto adopt the experiences of developed countries to improve the planning systemincluding the sustainable development criteria. In this study, planning experience ofMuğla is selected as a case study to criticize and evaluate on the changing planningprocess of cities in Turkey in terms of sustainable development criteria, whichrequires new approaches that are integrative and participative between local andglobal context.In the case of Muğla, the urban form has shaped according to the development areasdeclared in the plans as additional districts to the traditional city since 1930s; that is,the result was not sustainable in the long run because of some environmental, socio-economic and political values. In the thesis, the problems of the case related toplanning experience through sustainable development objectives are stated andsolutions are proposed for a sustainable city.