The broad-band noise characteristics of selected cataclysmic variables (CVS), anomalous X-ray pulsars (AXPS) and soft gamma repeaters (SGRS)
Geniş frekans bandında seçilmiş kataklismik degişken, anormal X-ışını atarcaları ve yumuşak gama ışını objelerinin gürültü analizi
  1. Tez No: 199312
  2. Yazar: BAYBARS KÜLEBİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÖLEN BALMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Fizik ve Fizik Mühendisliği, Astronomy and Space Sciences, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kataklismik Değişkenler, nütron yıldızları, geniş bant gürültü, gs o s uu ukuasi periyodik salınımvii, Cataclysmic variables, neutron stars, broad-band noise, quasi periodicoscillationv
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu calışmada Kataklismik Değişkenler'in (CVler) Sıradışı X-ışını Pulsar'ı (AXP)şs gs s sve bir Yumuşak Gama Yineleyici'nin (SGR) 2-60 keV aralığındaki güc tayfı geniş bants g uş sgürültü karakteristikleri incelenmektedir. Rossi X-ray Timing Explorer (RXTE) uy-uu udusunun arşivinden alınmış 27 CV'nin, 4 AXP'nin ve 1 SGR'ın Proportional Counters sArray (PCA) verisi analiz edilmiştir. Genel olarak değişik türlerden CVlerde genişs gs u sbantta güc kanunu, eksponansiyel kesilme ve Lorentzian modelleri ile aşıklanabilenuş cgürültü güzlenmektedir. Aynı üzellikteki gürültüler X-ışını cift yıldız sistemlerinde deuu u o o uu u sşgürülmektedir. Sonuşta güc tayfları(-) 1.2-2 eğime sahip olmakla beraber, manyetik ol-ou c uş gmayan sistemlerde cok düşuk frekanslarda eğimlerinde düzleşme güzlenmektedir. Ayrıcaş us ü g us obu kaynakların yüksek/patlama ve düşuk parlaklık evrelerinde gürültü, yüksek frekanslaru us ü uu u uve düşuk frekanslar arasında yer değiştirmektedir ve düşuk frekanslarda gürültüye sahipus ü gs us ü uu uolan bu CVler, tayflarında kuasi-periyodik salınımlar da güstermektedirler. Salınımomekanizmaları manyetik bozunma ya da madde aktarımı olduğu düşunülen AXP veg us ü uviSGRların ise geniş bant aralığında gürültüye sahip oldukları ortaya cıkmıştır. 1Es g uu u ş s2259+586, 1E 1048.1-5937 AXPleri işin eşit dünemlerde incelenen bu gürültülerin pat-c s o uu ulama zamanlarına bağlı olarak değiştikleri de güzlemlenmiştir.g gs o s
Özet (Çeviri)
In this work present the broad-band noise structure in the 2-60 keV data of CataclysmicVariables (CVs) with Anomalous X-Ray Pulsars (AXPs) and Soft Gamma Repeaters(SGRs). We analyzed Rossi X-ray Timing Explorer (RXTE) PCA data and derivedtime series from 27 CVs, 4 AXPs and 1 SGR using the RXTE archive. In general,CVs of different types all show broad band noise which can be fitted with power laws,using exponentional cut-offs, and Lorentzians in a similar way to power spectral (noise)characteristics of X-ray Binaries (XRBs). In general terms the power spectra show apower law index of (-)1.2-2. A rather large scale flattening of the power spectra ex-its in nonmagnetic systems in the low to very low frequency range. We observe thatin low and high states/outbursts the noise in the high frequency range and low fre-quency range is changed. CVs show considerably low frequency noise. In addition,we recovered several possible QPOs in the X-ray wavelengths from CVs mainly fromIntermediate Polar systems. AXP and SGR sources which are thought to be poweredivby either magnetic decay or accretion show band limited noise in their low frequencies.We also correlated their equal time interval noise characteristic with their burst statesand discovered that in the two AXPs (1E 2259+586, 1E 1048.1-5937) noise correlateswith their bursts.