İç tasarım ve yapay zekânın verimli ortaklıkları
Efficient partnerships between interior design and artificial intelligence
- Tez No: 1019169
- Danışmanlar: PROF. DR. FÜSUN SEÇER KARİPTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Yapay Zekâ, İç Mekân Tasarımı, Tasarım Süreci, Dijital Tasarım, Mimarlık, Artificial intelligence, interior design, design process, digital design, architecture
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, yapay zekâ (YZ) teknolojilerinin iç mekân tasarım sürecindeki rolünü ve tasarım kalitesi üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Son yıllarda hızla gelişen yapay zekâ tabanlı araçlar, mimarlık ve iç mimarlık disiplinlerinde yalnızca görselleştirme aşamasında değil; aynı zamanda konsept geliştirme, alternatif üretimi ve karar verme süreçlerinde de etkin biçimde kullanılmaya başlanmıştır. Bu bağlamda çalışmada, yapay zekânın tasarımcıların yaratıcılık, verimlilik ve tasarım sürecine yaklaşım biçimleri üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Araştırma kapsamında, iç mekân tasarımı alanında kullanılan güncel yapay zekâ araçları incelenmiş ve bu araçların tasarım sürecine katkı sağladığı alanlar belirlenmiştir. Çalışmanın yöntemini, yapay zekâ destekli tasarım uygulamalarını deneyimleyen katılımcılara uygulanan anket çalışması oluşturmaktadır. Elde edilen veriler nicel analiz yöntemleriyle değerlendirilmiş; yapay zekâ kullanımının tasarım alternatiflerini artırma, tasarım kalitesini geliştirme, görselleştirme sürecini hızlandırma ve iş akışlarında verimlilik sağlama gibi etkileri analiz edilmiştir. Araştırma bulguları, yapay zekâ destekli araçların iç mekân tasarım sürecinde tasarımcıyı destekleyici bir rol üstlendiğini ve özellikle erken tasarım aşamalarında yaratıcı düşünceyi teşvik ettiğini ortaya koymaktadır. Bununla birlikte, yapay zekânın tasarım sürecindeki etkinliğinin etik sınırlar, kullanıcı kontrolü ve tasarımcının eleştirel yaklaşımı ile dengelenmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Bu çalışma, yapay zekânın iç mekân tasarımında tamamlayıcı bir araç olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurgulamakta ve gelecekte yapılacak akademik ve mesleki çalışmalar için bir çerçeve sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine the role of artificial intelligence (AI) technologies in the interior design process and their effects on design quality. In recent years, rapidly developing AI-based tools have begun to be actively used in the fields of architecture and interior architecture not only during the visualization stage but also in concept development, the generation of design alternatives, and decision-making processes. In this context, the study evaluates the impact of artificial intelligence on designers' creativity, efficiency, and approaches to the design process. Within the scope of the research, current artificial intelligence tools used in interior design were examined, and the areas in which these tools contribute to the design process were identified. The methodology of the study is based on a survey conducted with participants who have experience in AI-supported design applications. The collected data were analyzed using quantitative analysis methods, and the effects of AI usage on expanding design alternatives, enhancing design quality, accelerating the visualization process, and improving efficiency in workflows were evaluated. The findings of the research indicate that AI-supported tools play a supportive role in the interior design process and particularly encourage creative thinking during the early stages of design. However, it was also concluded that the effectiveness of artificial intelligence in the design process should be balanced with ethical considerations, user control, and the designer's critical judgment. This study emphasizes that artificial intelligence should be regarded as a complementary tool in interior design and provides a framework for future academic and professional research.