The impact of computer games on students motivation
Bilgisayar oyunlarını öğrenci güdülenmesine etkisi
- Tez No: 199354
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KÜRŞAT ÇAĞILTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar oyunları, eğitimde bilgisayar oyunları, güdülenme, öğrenci güdülenmesi.vii, Computer games, computer games in education, motivation, students? motivation.v
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmada bilgisayar oyunlarının öğrenci güdülenmesine olan etkileriaraştırılmıştır. Bu amaçla, ilköğretim beşinci sınıf fen ve teknoloji dersi;fotosentez, vitaminler, karbonhidratlar, proteinler ve yağlar konularını kapsayanbir bilgisayar oyunu hazırlanmıştır. Oyun Tomb Raider 4 oyun motorukullanılarak hazırlanmıştır.Veriler üç ayrı okuldan, 71 ilköğretim beşinci sınıf öğrencisindentoplanmıştır. Öğrenciler bir ders süresince oyun oynadıktan sonra öğrencilerdenÖğretim Materyalleri Güdülenme Ölçeğini (ÖMGÖ) doldurmaları istenmiştir.viBu çalışmada, cinsiyetin, haftalık bilgisayar kullanım süresinin ve haftalıkbilgisayar oyunları oynama süresinin, eğitsel bilgisayar oyunlarının öğrencimotivasyonuna olan etkisini değiştirmediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the impact of computer games on students?motivation. A computer game was created for this study by using Tomb Raider 4Level Editor. The game covers photosynthesis, vitamins, carbohydrates, proteinsand fat subjects of 5th grade science and technology course.Data was collected from 71 5th grade students of three primary schools.Students have played the game until the end of lesson than they were asked tocomplete The Instructional Materials Motivation Survey (IMMS).The study reveals that gender, weekly computer use and weekly gameplaying do not affect the impact of educational computer games on students?motivation.iv