A constraint based real-time license plate recognition system
Kısıt tabanlı gerçek zamanlı plaka tanıma sistemi
  1. Tez No: 199355
  2. Yazar: ALİ GÖKAY GÜNAYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Plaka Tanıma Sistemi, Metin Çıkarma, Görüntü yileştirme, Optik Karakter Tanımav, License Plate Recognition, Text Extraction, Image Enhancement, OCRiv
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Plaka Tanıma Sistemleri sıklıkla erişim kontrol ve güvenlik uygulamalarındakullanılır. Bu tez içeriside, kısıt tabanlı gerçek zamanlı bir Plaka Tanıma Sistemitasarlanmış ve Java platformu üzerinde geliştirilmiştir. Önceki çalışmalarınbirçoğu plaka rengi, sabit aydınlatma koşulları, belirli rotalar gibi katı kısıtlarüzerinden çalışırken, geliştirilen sistemde yalnızca plaka boyutları ve genel düzenkısıtları kullanımıştır. Bu kısıtlar Türkiye'deki plaka düzenlemesi üzerine inşaedilmiştir. Plaka yerini belirleme algoritması, kısıtların dikey köşe özellikleriüzerinden metin olmayan alanların filtrelenmesi üzerine kurulmuştur. Karakterayrıştırma işlemi için yatay ve dikey izdüşümleri, Optik Karakter Tanıma modülü(OCR) için ise Çok Katmanlı Algılayıcılar (MLP) kullanılmıştır. Elde edilen plakakarakterlerinin olası plaka düzenlerine göre uygunluğu tanıma işlemi sırasındakonrol edilir. Önerilen sistem hem Türk hem de yabancı kaynaklı, görüntü kalitesive büyüklüklerine göre çeşitlilik gösteren plakalar ile denemiştir. Çalışmada plakayerinin tespti için %92, karakter ayrıştırma ve tanıma için %88 doğruluk oranlarınaulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
License Plate Recognition (LPR) systems are frequently utilized in various accesscontrols and security applications. In this thesis, an experimental constraint basedreal-time License Plate Recognition system is designed, and implemented in Javaplatform. Many of the available constraint based methods worked under strictrestrictions such as plate color, fixed illumination and designated routes, whereas,only the license plate geometry and format constraints are used in this developedsystem. These constraints are built on top of the current Turkish license plateregulations. The plate localization algorithm is based on vertical edge featureswhere constraints are used to filter out non-text regions. Vertical and horizontalprojections are used for character segmentation and Multi Layered Perceptron(MLP) based Optical Character Recognition (OCR) module has beenimplemented for character identification. The extracted license plate charactersare validated against possible license plate formats during the recognitionprocess. The system is tested both with Turkish and foreign license plate imagesincluding various plate orientation, image quality and size. An accuracy of 92% isachieved for license plate localization and %88 for character segmentation andrecognition.