Conjugated Polymers Based on Polyfluorene Derivatives and Polypyrrole
Polifloren Türevleri ve Polipirol Tabanlı Konjüge Polimerler
  1. Tez No: 199379
  2. Yazar: ÜNSAL KOLDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DÖNÜŞ TUNCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Südopolirotaksanlar, kukurbit[6]yuril(CB6), Suzuki BirleştirmeYöntemi, konjüge polimerler, polifloren, polipirol, beyaz ışık yayan diyot, Pseudopolyrotaxanes, cucurbit[6]uril, Suzuki Coupling, conjugatedpolymers, polyfluorene, polypyrrole, white light emitting diode
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu tezde, ışık yayan diyotlarda kullanılması amacıyla Suzuki Birleştirme yöntemi ile birseri polifloren tabanlı kopolimerler hazırlanmıştır. Polifloren tabanlı polimerler farklıbant aralığına sahip monomerlerden sentezlenmiştir. Bu polimerler FT-IR, UV-VIS,Floresans ve 1H, 13C NMR spektroskopi yöntemleri ile analiz ve karakterize edilmiştir.Konjüge polimerler doğal olarak yük taşıyabildiklerinden çok ilgi çekicidir. Ama, katıhalde, konjüge polimerler kararlılıklarını kaybedip bir araya toplanırlar. Bu sorunuaşmak için, konjüge polimerler molekül düzeyde izole olmuş tel haline getirilebilir.Bunu sağlamak için, konjüge polimerler, büyük içi boş kovan yapılarla sarmalanır.Bu çalışmada, konjüge polimerlerin sarmalanması iki metod izlenerek yapılmıştır. İlkmetodda, polimerin temel zincirleri büyük içi boş kovan yapılar içine sokulmuştur.Polipirol tabanlı südopolirotaksanlar bu yöntemle hazırlanmıştır. Pirol, CB(6) ilekompleks oluşturduktan sonra asidik ortamda FeCl3 ile kimyasal olarak yükseltgenerek1istenilen südopolirotaksan üretilmiştir. FT-IR, UV-VIS, Floresans ve H-NMRspektroskopi yöntemleri polipirol tabanlı südopolirotaksan oluşumunu kanıtlar.İkinci metodda ise, polimerlere bağlanmış yan zincirlerin rotaksanlanması vardır. Buamaçla, floren tabanlı monomerler seçilmiştir. Çünkü florenlerin 9. pozisyonunaistenilen fonksiyonel gruplar kolayca eklenebilir. Florenin 9 pozisyonuna uygun gruplareklendikten sonra, rotaksan oluşumu,CB(6)'nın katalizlediği 1,3-dipolar katılmareaksiyonu kullanılarak denenmiştir.Beyaz ışık diyotu inorganic-organik tabanlı iki malzemeden oluşan melez sistem ilehazırlanmıştır. Hazırlanan polimerler beyaz ışık üretiminde kullanılmıştır. Yüksek CRIindisli sonuçlar elde edilmiştir. Ayrıca, konjüge polimerlerin sıcaklığa maruzbırakıldıklarındaki kararlılılıkları FT-IR, UV-VIS ve Florasans spektroskopi yöntemleriile incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a series of polyfluorene based copolymers have been prepared via SuzukiCoupling for use in light emitting diodes (LEDs). Polyfluorene based polymers aresynthesized from different monomers. These polymers are characterized withspectroscopic techniques including FT-IR, UV-VIS, Fluorescence and 1H, 13C NMR.Conjugated polymers are attractive chemical structures inherently allowing chargetransport. However, in the solid state, conjugated polymers lack stability and formaggregates. To overcome this problem, conjugated polymers can be converted toinsulated molecular wires. This can be achieved by separation of the conjugatedpolymer chains by a macrocycle.In this study, encapsulation of conjugated polymers is tried with two methods. Firstmethod is to encapsulate the polymer main chain by macrocycles. Polypyrrole basedpolypseudorotaxane is prepared in this way. Pyrrole is complexed with thecucurbit[6]uril (CB(6)) and following chemical oxidation by FeCl3 in acidic mediumyields the desired polypseudorotaxane. Spectroscopic investigations such as FT-IR, UV-VIS, Fluorescence and 1H-NMR confirm the formation of polypyrrole basedpolypseudorotaxane.The second method involves the rotaxanation of the polymer side chains. For thispurpose, fluorene based monomers are chosen because the 9th position of fluorene canbe easily functionalized. After attaching suitable groups to the 9th position of fluorene,the rotaxane formation was attempted via 1,3 dipolar cycloaddition in the presence ofCB(6).A white light emitting diode is prepared using a hybrid inorganic and organic materialbased system. Prepared conjugated polymers were used in white light generation. Goodresults are obtained with high CRI indices. Also the thermal stability of the conjugatedpolymers is studied by FT-IR, UV-VIS and Fluorescence spectroscopic techniquesunder heat exposure.