Generalized texture models for detecting high-level structures in remotely sensed images
Uzaktan algılanan resimlerde üst düzey yapıları bulmak için genel doku modelleri
  1. Tez No: 199380
  2. Yazar: EMEL DOĞRUSÖZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SELİM AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Pattern recognition, one-class classification, geospatial object detec-tion, co-occurrence texture analysis, Fourier texture analysis, graph-based textureanalysis
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
üOZET˙ ü üUZAKTAN ALGILANAN RESIMLERDE UST DUZEY˙şË™ ˙YAPILARI BULMAK ICIN GENEL DOKU MODELLERIEmel DoğrusüzgoBilgisayar Mühendisliği, Yüksek Lisansu g uTez Yüneticisi: Yard. Doş. Dr. Selim Aksoyo cHaziran, 2007Kentsel alan kullanımının güzetimi ve yünetimi, GIS (coğrafi bilgi sistem-o o gleri), kartografi, şevresel, zirai ve ekolojik şalısmalar işin ünemli bir kaynakc c coolan uydu gürüntülerinden otomatik olarak bilgi şıkarımı ve değerlendirilmesi,ou u c gbu gürüntülerin miktarının her geşen gün hızla artması ile ürüntü tanımaou u c u ou ualanı işin popüler bir problem haline gelmiştir. Bu tez, uzaktan algılananc u sgürüntülerden karmaşık yapıların sezimlemesini sağlamak amacıyla istatistik-ou u s gsel ve yapısal doku modelleri ünermektedir. Uydu gürüntülerindeki karmaşıko ou u syapılar, bulunduğu bülge işerisinde karakteristik uzamsal düzene sahip kompleksgo c ucoğrafi nesnelere denk gelmektedir. Literatürde, gürüntüleri piksel düzeyindekig u ou u uyüntemlerle sınıflandıran yaklaşımların tersine, biz bu şalışmada, basit coğrafio s cs gnesneleri dokunun temel birimi olarak kullanmakta ve bu temel üğelerin uzam-ogsal ürüntülerini modellemekteyiz. Bu yaklaşım, ilgilenilen gürüntü elemanlarınınou u s ou ugeleneksel yaklaşımdaki pikseller yerine kentsel temel üğelere dünüştüğu ?genel-s og o us ugü˙lenmiş doku? ülşutü olarak gürülebilir. Ilgilendiğimiz uzamsal ürüntüler, bu temels o cü u ou g ou uüğelerin komşuluklar işerisindeki düzenli veya düzensiz şeklindeki dağılımlarıdır.og s c u u s g˙Bu tezde sunduğumuz yüntem iki basamaktan oluşmaktadır. Ilk basamakta,g o stemel üğeler spektral, dokusal ve morfolojik üzniteliklerin tek-sınıflı sınıflandırıcı-og o˙larda kullanılmasıyla bulunmaktadır. Ikinci basamakta ise bu temel üğelerin oguzamsal ürüntüleri modellenmektedir. Bu basamakta, istatistiksel ya da yapısalou u˙bir yaklaşım izlenebilir. Istatistiksel yaklaşımda, temel üğelerin uzamsal dağılımıs s og ganalizi eş oluşuma dayalı uzamsal bülge üznitelikleri ve Fourier spektrum ta-s s o obanlı frekans bülgesi üznitelikleri ile yapılmaktadır. Bahsedilen üznitelikler, odak-o o olanılan nesnenin, analizi yapılan gürüntü bülgesinde var olma olasılığını nicelemekou u o gişin kullanılmaktadır. Yapısal yaklaşımda ise, herbir düğumün bir temel üğeyec s ugü u ogkarşılık geldiği, ve komşuluk bilgisinin gürüntünün Voronoi diyagramı sayesindes g s ou u ubulunduğu şizge tabanlı bir güsterim sunulmuştur. Bir şizge, minimum kapsayangc o s cvviağacının belli bir eşik değere güre parşalanması yolu ile kümelere bülünmekteg s g o c u ouve kümeler, işlerindeki düğumlerin komşularıyla yaptığı aşı dağılımları dikkateu c ug ü s gc galınarak düzenli/düzensiz şeklinde sınıflandırılmaktadır.u u sBu tezde sunulan algoritmalar, yerleşim alanları ve liman olmak uzere ikis üşeşit kompleks coğrafi nesnenin bulunması problemine uygulanmıştır. Bu nes-cs g snelerin modellenmesindeki ilk adım, yerleşim alanları işin bina, liman işins c c˙ise gemi ve su gibi temel üğelerin bulunmasıdır. Ikinci adımda ise, bu nes-ognelerin uzamsal ürüntülerini modellemek uzere istatistiksel ve yapısal yaklaşımlarou u ü sco u u u u ˙oürneklendirilmiştir. Yüksek şüzünürlüklü Ikonos ve DOQQ gürüntüleri uzerindes u ou u üyapılan deney sonuşları, ünerilen tekniklerin büyük uydu gürüntüsü veric o uu ou uukümelerinde coğrafi nesnelerin varlığını sorgulamak amacıyla kullanılabileceğiniu g g ggüstermiştir.o süu uAnahtar süzcükler : Orüntü algılama, tek sınıflı sınıflandırma, coğrafi nesne sez-ou gimi, eş oluşuma dayalı doku analizi, Fourier tabanlı doku analizi, şizge tabanlıs s cdoku analizi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTGENERALIZED TEXTURE MODELS FORDETECTING HIGH-LEVEL STRUCTURES INREMOTELY SENSED IMAGESEmel DoğrusüzgoM.S. in Computer EngineeringSupervisor: Asst. Prof. Dr. Selim AksoyJune, 2007With the rapid increase in the amount and resolution of remotely sensed imagedata, automatic extraction and classification of information obtained from suchimages have been an important problem in the field of pattern recognition sinceremotely sensed imagery is a critical resource for diverse fields such as urban landuse monitoring and management, GIS and mapping, environmental change andagricultural and ecological studies. This thesis proposes statistical and structuraltexture models for detecting high-level structures in remotely sensed images. Thehigh-level structures correspond to complex geospatial objects with characteris-tic spatial layouts in a region. As opposed to the existing approaches that arebased on classifying images using pixel level methods, we propose to use simplegeospatial objects as textural primitives and exploit their spatial patterns. Thisrepresentation can be viewed as a ?generalized texture? measure where the imageelements of interest are urban primitives instead of the traditional case of pixels.The spatial patterns we are interested in correspond to the regular and irregulararrangements of these primitives within neighborhoods.The methodology we propose in this thesis has two steps. First, the primitivesof interest are detected using spectral, textural and morphological features withone-class classifiers. Then, the spatial patterns of these primitives are modeled.At this step, either a statistical or a structural approach can be followed. Inthe statistical approach, analysis of the spatial arrangement of the primitives isdone by co-occurrence-based spatial domain features and Fourier spectrum-basedfrequency domain features. These features are used to quantify the likelihood ofpresence of the focused object in the image region being analyzed. In the struc-tural approach, a graph-theoretic representation is proposed where the primitivesform the nodes of a graph and the neighborhood information is obtained throughiiiivVoronoi tessellation of the image scene. Next, the graph is clustered by threshold-ing its minimum spanning tree and the resulting clusters are classified as regularor irregular by examining the distributions of the angles between neighboringnodes.The algorithms proposed in this thesis are illustrated with the detection of twogeospatial objects: settlement areas and harbors. The first step in the modelingof these objects is the detection of primitives such as buildings for settlementareas, and boats and water for harbors. In the second step, both statisticaland structural approaches are illustrated for the modeling of the spatial patternsof these objects. Results of the experiments on high-resolution Ikonos satelliteimagery and DOQQ aerial imagery show that the proposed techniques can beused for detecting the presence of geospatial objects in large remote sensing imagedatasets.