Provenance studies on limestone archaeological artifacts using trace element analysis
Eser element analizi ile arkeolojik kireçtaşı buluntuların hammadde kaynağının saptanması çalışmaları
- Tez No: 199388
- Danışmanlar: PROF.DR. YAVUZ ATAMAN, PROF.DR. ŞAHİNDE DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeometri, Archaeometry
- Anahtar Kelimeler: indüktif eşli plazma-kütle spektrometrisi, kireçtaşı, hammadde kaynağı, Kıbrıs figürinleri, nadir toprak elementleri, inductively coupled plasma-mass spectrometry, limestone, provenance, Cypriotfigurines, REE
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZESER ELEMENT ANAL Z LE ARKEOLOJ K K REÇTAŞI BULUNTULARINHAMMADDE KAYNAĞININ SAPTANMASI ÇALIŞMALARIMuşkara, ÜftadeYüksek Lisans, Arkeometri ABDTez Yöneticisi : Prof. Dr. O. Yavuz AtamanOrtak Tez Yöneticisi : Prof.Dr. Şahinde DemirciMayıs 2007, 61 sayfaArkeolojik buluntuların eser element bileşimi, hammadde kaynağının belirlenmesine yönelikaraştırmalarda sıklıkla kullanılmaktadır. Kireçtaşı genel olarak jeologlarca çalışılmış, ancakarkeolojik bilimlerin konusunu oluşturan sayılı inceleme bulunmaktadır. Yapı ve heykelmalzemesi olarak yaygın kullanılmasına karşın mermerden farklı değerlendirilmiş veithalatının yapılmadığı düşünülmüştür.Datça/Emecik arkeolojik kazılarında bulunan kireçtaşı figürinler M.Ö. 6. yy. Boyunca Akdenizhavzasında yaygın olan Kıbrıs tipi olarak tanımlanmıştır. Emecik'te bu tip figürinler çoksayıda ele geçtiğinde ham madde kaynağının belirlenmesi önemli bir problemdir.Emecik figürinleri bazı major, eser elementler ve nadir toprak elementleri derişimleriaçısından incelenmiş ve sonuçlar Emecik civarındaki bir taş ocağından alınan örneklerinbileşimi ile karşılaştırılmıştır. Analizlerde indüktif eşleşmiş plazma - optik emisyonspektrometrisi (ICP-OES) ve indüktif eşleşmiş plazma - kütle spektrometrisi (ICP-OES).Kullanılan yöntemin etkinliği ve dopruluğu standart referans madde ile kontrol edildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPROVENANCE STUDIES ON LIMESTONE ARCHAEOLOGICAL ARTIFACTSUSING TRACE ELEMENT ANALYSISMuşkara, ÜftadeM.S., Department of ArchaeometrySupervisor : Prof. Dr. O. Yavuz AtamanCo-Supervisor : Prof.Dr. Şahinde DemirciMay 2007, 61 pagesTrace element composition of archaeological artifacts is commonly used for provenancestudies. Limestone has generally studied by geologists and there are a few researches doneby various archaeological sciences. Although it is a common material for buildings andsculpture it is been thought that limestone used had not imported like marbles.Limestone figurines from Datça/Emecik excavations are classified as Cypriote type, whichwas very popular through 6th century B.C. in the Mediterranean region. Since this type offigurines was found at Emecik numerously to determine its provenance was an importantproblem.Emecik figurines were examined for their some major, trace elements and REE compositionsand results were compared with geological samples which were taken from a near by quarry.Inductively Coupled Plasma-Optical Emission Spectrometry (ICP-OES), Inductively CoupledPlasma-Mass Spectrometry (ICP-MS) have been used for analysis. The methods have beenoptimized by using standard reference material NIST 1d, NCS DC 73306, and IGS40.