Novel hybrid light emitting diodes with multiple assemblies of nanocrystals to generate and tune white light
Beyaz ışığın ayarlanması ve üretilmesi için yeni melez nanokristal tabanlı ışık yayan diyotlar
  1. Tez No: 199476
  2. Yazar: SEDAT NİZAMOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HİLMİ VOLKAN DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Fizik ve Fizik Mühendisliği, Science and Technology, Electrical and Electronics Engineering, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: beyaz ışık, LED, renk dönüşüm indeksi, ayarlanabilir, nanokristal, melezleştirme, InGaN/GaN, mavi, yakın morötesi.2, white light, light emitting diode, color rendering index, tunable, nanocrystal, hybridization, InGaN/GaN, blue, near ultraviolet.2
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Günümüzde yaklaşık dünya nüfusunun üçte biri (iki milyar insan) az gelişmişülkelerde elektriğe erişememekte ve sağlıksız, pahalı ve düşük kaliteli sıvı yakıttabanlı aydınlatma kaynaklarını evlerde kullanmaktadır. Dünyanın gerikalanında ise aydınlatma %20 gibi büyük bir oranda üretilen elektriğitüketmekte ve bu da küresel ısınma problemini daha ciddi hale getirmektedir.Kaynakların sınırlı olmasından dolayı, ekonomik büyümenin sürdürülebilmesiiçin, mevcut olan yüksek enerji tüketiminin azaltılması gerekmektedir. Katı haltabanlı aydınlatmalar bu problemlere karşı küresel bir çözüm niteliğitaşımaktadır. Bu yüzden, beyaz LED'lerin (ışık yayan diyotların) geliştirilmesiinsanlık açısından büyük önem taşımaktadır. Yüksek kaliteli beyaz LED'leringeliştirilmesi konusundaki küresel beklenti araştırma çalışmalarımızdakimotivasyon kaynağımızı oluşturmaktadır.Bu tez çalışmasında, nanokristal tabanlı yüksek renk dönüşüm indeksinesahip LED'leri çalıştık. CdSe/ZnS çekirdek-kabuk nanokristallerin mavi ve1yakın morötesi dalgaboylarındaki LED'ler ile çok katmanlı olarakmelezleştirilmesi sonucunda, renk kordinatı, renk sıcaklığı ve renk dönüşümindeksi gibi optik parametrelerin yüksek ayarlanabilirliliğini gösterdik. Ekolarak, gelecekte beyaz LED'lerin ulaşması öngörülen yüksek renk dönüşümindeksini, nanokrsital ve konjuge polimerlerle beraber kullanarak elde ettik. Butezde, melez beyaz LED'lerimizin tasarımı, büyütmesi, fabrikasyonu, deneyselkarakterizasyonu ve kuramsal analizlerini gerçekleştirdik.
Özet (Çeviri)
Today approximately one third of the world population (about two billionpeople) in under-developed countries has no access to electricity and relies onunhealthy, costly and low-quality fuel-based lighting for home illumination. Inthe rest of the world, lighting consumes a large portion (20%) of the totalelectricity production, which significantly contributes to global warmingproblem. Also given limited resources, such large energy consumption needs tobe reduced for sustainable economic growth. Solid state lighting providesremedy to these problems for the entire globe. Therefore, the advancement ofwhite light emitting diodes (WLEDs) becomes a key point for development ofhuman civilization. To this end, the strong demand for the development of highquality WLEDs around the globe motivates our research work on theinvestigation of white light generation with high color rendering index.In this thesis, we develop and demonstrate nanocrystal hybridized lightemitting diodes with high color rendering index. By the hybridization ofmultiple layer-by-layer assemblies of CdSe/ZnS core-shell nanocrystals on blueand near ultraviolet (n-UV) InGaN/GaN light emitting diodes, we show white1light generation with highly tunable optical properties such as tristimulus colorcoordinates, correlated color temperature, and color rendering index.Additionally, by using dual hybridization of nanocrystals in combination withconjugated polymers, we obtain white light sources with high color renderingindices exceeding the requirements of the future solid state lighting applications.In this thesis, we present design, growth, fabrication, experimentalcharacterization and theoretical analysis of these hybrid white LEDs.