PIC mikrodenetleyici kullanarak ağ bağlantılı gömülü sistem tasarımı iklimlendirme cihaz kontrol ünitesi uygulaması
Networked embedded system desing by using PIC microcontroller air conditioner control unit application
  1. Tez No: 199533
  2. Yazar: EMRE KAÇMAZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Gömülü Sistemler, PIC Mikrodenetleyici, Isı Algılayıcısı, İklimlendirme Cihaz Kontrolü, TCP/IP Yığınıi, Embedded Systems, PIC Microcontroller, Temperature Sensor, Climate Control, TCP/IP Stackii
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziPIC MİKRODENETLEYİCİ KULLANARAKAĞ BAĞLANTILI GÖMÜLÜ SİSTEM TASARIMIİKLİMLENDİRME CİHAZ KONTROLÜNİTESİ UYGULAMASIEmre KAÇMAZAnadolu ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüBilgisayar Mühendisliği Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Ali GÜNEŞ2007, 72 sayfaBu tezde, bir gömülü sistem tasarımı yapılmıştır. Tasarımı yapılan gömülüsistem bir mikrodenetleyici, ısı algılayıcısı, röle ve ethernet kartındanoluşmaktadır. Mikrodenetleyici olarak PIC mikrodenetleyicisi kullanılmıştır.Gömülü sistem bir iklimlendirme cihazını kontrol etmek üzere tasarlanmıştır.Mikrodenetleyici üzerinde bulunan sayısal/analog çeviriciye bağlı olan ısıalgılayıcısından okunan değer, iklimlendirme cihazının faaliyete geçmesini ya dafaaliyetini durdurmasını sağlamaktadır. Bu işlem mikrodenetleyiciye bağlı bir röleile iklimlendirme cihazının elektrik bağlantısının kesilip açılması esasına göreçalışır. Belirlenen ısı değerlerinin üzerinde iklimlendirme cihazı devreyegirmekte, altındaki değerlerde ise faaliyet durmaktadır. Ethernet kartı ile TCP/IPyığını kullanılarak gönderilen veriler, ısı algılayıcısının okuduğu değerler veiklimlendirme cihazı faaliyet durumu, ağ üzerinde bulunan belirli bir bilgisayardaçalışan program ile izlenmektedir. Bilgisayar kullanıcısı istediği durumlarda ısıdeğerine bağlı kalmaksızın iklimlendirme cihazı faaliyetine müdahaleedebilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster of Science ThesisNETWORKED EMBEDDED SYSTEM DESINGBY USING PIC MICROCONTROLLERAIR CONDITIONER CONTROL UNITAPPLICATIONEmre KAÇMAZAnadolu UniversityGraduate School of SciencesComputer Engineering ProgramSupervisor: Prof. Dr. Ali GÜNEŞ2007, 72 pagesIn this thesis, a desing of an embedded system is done. The systemconsists a microcontroller, temperature sensor, switch and an ethernet chip. As amicrocontroller, PIC microcontroller was used. The embedded system wasdesigned to control an air conditioner unit. The value read from the temperaturesensor, which is connected to the digital/analog converter (DAC) of themicrocontroller, provides the air conditioner unit to start or to stop the service.This process is based on the power circuit of the air conditioner unit to turn on orturn off with a switch connected to the microcontroller. Above the specified heatvalues, the air conditioner unit starts to service on the other hand, below thesevalues the air conditioner unit stops. The data, which is sent using TCP/IP stackby ethernet card, the temperature values and the state of the air conditioner unit, ismonitored by a program on a specified network computer. The end user canintervene the service of the air conditioner unit without paying attention to thetemperature values whenever he/she wants.