Sahne sanatlarında kostüm tasarım süreci ve bu süreç içinde İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nde sahnelenen eserlerin incelenmesi
Costume design process in performing arts and examination of plays performed by İstanbul State Opera and Ballet
  1. Tez No: 199532
  2. Yazar: AYŞE SEÇİL TEKİN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SIDIKA ARLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Performing Arts, Costume Design, Design Process, Istanbul State Opera and Balletii
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstriyel Sanatlar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu tezin ilk bölümünde, sahne sanatlarında kostüm tasarımının önemi, özellikleri ve sahne sanatlarının tarihsel gelişim süreci içinde kostüm kullanımı ile ilgili bilgiler verilmiştir. Tezin ikinci bölümünde sahne sanatlarında sahnelenen eserlerin kostüm tasarım süreci ele alınmıştır. Tasarım fikrinin oluşumu ve kostüm tasarımından eserin sahnelenmesine kadar yapılması gereken çalışmalar açıklanmıştır. Tezin üçüncü bölümünde ise İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nde sahnelenen eserlerin kostüm tasarım süreci, gösterimleri sırasında yapılan çalışmalar ve kostümlerin depolanma süreci incelenmiştir. Tezin dördüncü bölümünde de İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nde 2005­2006 sezonunda gösterime yeni girmesi bakımından seçilen ?Sihirli Flüt? operası ve ?Guguk Kuşu? balesinin kostüm tasarım süreci incelenmiştir. İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nde sahnelenen eserlerin tasarım süreci ile kaynak taraması bölümündeki bilgiler karşılaştırılarak tezin sonucu yazılmışÂ ve önerilerde bulunulmuştur. Anahtar Kelimeler: Sahne Sanatları, Kostüm Tasarımı, Tasarım Süreci, İstanbul Devlet Opera ve BalesiiÂ
Özet (Çeviri)
In the first section of the current thesis, the importance and characteristics of costume design in performing arts are discussed, and information regarding costume use within the historical development context of performing arts is provided. The second section illustrates the costume design process in performing arts. Besides, the advent of the costume design idea was explained along with endeavors that are realized from the beginning of costume design through stage performance. The third section summarizes the costume design process realized in Istanbul State Opera and Ballet, examines the costume design endeavors during performances of two plays, and investigates the storage process of costumes after stage performances. The fourth section focuses on and scrutinizes costume design process of two up­to­date plays performed by Istanbul State Opera and Ballet in 2005­2006 season namely ?Magic Flute? (Die Zauberflöte) and ?One Flew Ower the Cuckoo?s Nest?. Finally, the costume design processes experienced in Istanbul State Opera and Ballet was compared with those that are exemplified in sources provided in the current study, conclusions were drawn from this comparison and relevant suggestions are made.