Ortaklaşa öğretim için yapılan katılımı değerlendirme tabanlı wıkı işbirliği platformu
Wiki based collaboration platforms for collaborative learning with contribution based assesment method
- Tez No: 199534
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİ GÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Computer Engineering and Computer Science and Control, Science and Technology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Uzaktan Eğitim, Wiki, Öğretim Metodu, Sorgulama TabanlıEğitim, Distance Learning, Wiki, Learning Method, Inquiry Based Learning
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
iÖZETYüksek Lisans TeziORTAKLAŞA ÖĞRETİM İÇİN YAPILAN KATILIMIDEĞERLENDİRME TABANLI WIKI İŞBİRLİĞİ PLATFORMUİbrahim Serdar ÖZKÜTÜKAnadolu ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüBilgisayar Mühendisliği Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Ali Güneş2007, 69 sayfaİnternet teknolojileri her geçen gün biraz daha hayatımızın içine girmekteve topluluklar bilgi paylaşımlarını daha esnek ve daha hızlı yapabilmek için busistemleri sürekli geliştirmeye çalışmaktadır. Bu çalışmaların bir sonucu olarakklasik yöntemlerle yürütülen öğretim çalışmaları İnternet'e taşınmış, çeşitliöğretim altyapıları ve içerikleri bu ortama uygun hale getirilmiştir. Fakat bilgininakış yönü uzun süre klasik öğretim yöntemleri ile paralel gitmiş ve öğretim tekilnoktalardan topluluğa doğru olmuştur. Günümüzde ise paylaşımlı anlayışinsanların bilgi üretimini ve aktarımını kökten değişime uğratmaya başlamıştır.Ortaklaşa oluşturulan bu etkileşimin merkezinde sayılabilecek sistemlerden birideWikilerdir. Bu çalışmada bir öğretim tekniği oluşturmak için DumlupınarÜniversitesi öğrencilerine dağıtılan Wiki kullanıcı adı ve parolaları ile platformüzerinde kendi ders notlarını hazırlama izni verilmiştir. Bunu yaparken TWikiyazılımı kullanılmıştır. Oluşturulan platform içine konu başlıkları ve alt başlıklaroluşturulmuş, daha sonra bu başlıklar altına öğrencilere temel düzeyde fikirverecek konu ekimleri yapılmıştır. TWiki sisteminin entegre olarak sunduğuversiyon kontrol mekanizmalarının yardımıyla, yapılan katılım günlük olarakdeğerlendirilmiş, sonuçlar mavi sayfa olarak adlandırılan sayfada günlük olarakilan edilerek öğrenciler arasında yarışma ortamı oluşturulmuş ve böyleceçalışmalar ve içerik maksimize edilmiştir. Değerlendirme için yapılan katılım,büyük katılım, küçük değişiklik ve hata bulma olarak 3 ana gruba ayrılmış vepuanlanmıştır. Puanlar verilirken katılımın özgün olmasına önem verilmiş, eğerbir alıntı yapılmışsa referans belirtilmesi sağlanmıştır. Öğretim elemanı yapılankatılımların moderatörlüğünü yaparak öğrencileri yönlendirmiş konuların belirliyönlerde ve sınırlar içerisinde kalması sağlanmıştır. Ayrıca sistem içindeki anketmodülü sayesinde öğrencilere çeşitli sorular yöneltilmiş ve sistemin başarıdeğerlendirilmesi için veriler toplanmıştır.Sonuç olarak oluşan içeriğin çift taraflı olarak sürekli güncelleştirilerekiyileşmesi sağlandığından öğrenciler ile öğretim elemanı arasında iletişim düzeyimaksimize edilmiştir. Öğrenciler ezberci yaklaşımdan uzaklaştırılarak sorgulayıcıöğretim modeli benimsetilmeye çalışılmıştır. Ayrıca öğrenciler arasında biryarışma ortamı oluşturularak yapılan katılımlar puanlanmış ve öğrencilere notverilmiştir.
Özet (Çeviri)
iiABSTRACTMaster of Science ThesisWIKI BASED COLLABORATION PLATFORMS FORCOLLABORATIVE LEARNING WITH CONTRIBUTION BASEDASSESMENT METHODİbrahim Serdar ÖZKÜTÜKAnadolu UniversityGraduate School of SciencesComputer Engineering ProgramSupervisor: Prof. Dr. Ali GÜNEŞ2007, 69 pagesDay by day internet technologies covers human life and communitiescontinuously develop these systems for faster and more flexible sharing. One ofthe results of these efforts, finds application in education field such that classicalteaching methods has been moved to internet and other various educationinfrastructures and contents have been adapted to this environment. However for along time, flow direction of information had gone parallel with classic educationmethods and had been from certain points to community. In today, collaborationand sharing mentality has totally changed community?s information productionand transfer. Wiki is one of the major systems of this interactive collaboration.In this study, in order to form an education technique, university studentsare allowed to prepare their lecture notes on a platform developed by using theirwiki user names and passwords. For this purpose TWiki software is employed.Then, topic headings and sub-headings are created by the instructor in thedeveloped platform and seed some information under these headings for givingbasic influences to students. By the help of Twiki's built-in version controlsystem, daily contributions are assessed and results are announced in pages calledblue pages and by this way a competition atmosphere among students is generatedand studies-contents are maximized. For making assessment, contributions areseparated to three main branches as major contribution, minor changes and faultfinding. Originality is considered as a crucial point for grading the contributions.Also, the students led to denote references if they quote from or refer to otherreferences. Instructor moderates contributions to direct students to keep them inthe determined outline. Also by means of integrated questionnaire module,various inquiries are directed to students and gathered data are used forassessment of method's performance.As a result, by providing continuously updated and mutually improvingcontent, communication level between instructor and students is maximized.Students are asked to avoid memorizing, rather, directed to inquiry based learning.Additionally, student contributions are graded in a competition environment.