İşletmelerde, hizmet içi elektrik eğitimi ihtiyaçlarının belirlenmesi ve bir örnek PLC modülü
Determining educational requirements of the industrial enterpries by in service training and an example of PLC module
- Tez No: 199558
- Danışmanlar: PROF.DR. HASAN ÇİMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Teknik Eğitim, Electrical and Electronics Engineering, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: Modüler Eğitim, Mesleki Teknik Eğitim, Elektrik Eğitimi, Programlanabilir Lojik Kontrol (PLC), Modular Education, Technical Education, Electric Education, ProgrammableLogic Control (PLC)
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmada ilk olarak mesleki eğitime verilen önem, mesleki eğitimdeki aksaklık veproblemler üzerinde bilgi verildi. Daha sonra elektrik eğitiminin mevcut durumu vesanayicinin elektrik eğitiminden beklentileri üzerinde duruldu. Ayrıca, `Elektrik EğitimProgramının, Sanayideki Yetersizlikler ve Sanayicinin htiyaçları DoğrultusundaGeliştirilmesi Anketi' yardımıyla sanayicinin elektrik eğitim programından beklentileritespit edildi. Bunun sonucunda sanayide elektrik arızaları ile ilgilenen personelin dahanitelikli olması için modüler sistemde PLC konusunda hizmet içi eğitim kaynağıoluşturulmuştur. Bu tez, hedef kitle bakımından bugüne kadar hazırlanmış olan diğereğitim çalışmalarından farklılık göstermektedir.Bu yüksek lisans tezi; sanayicinin, elektrik arızaları ile ilgilenen kalifiyeli personelihtiyacını gidermek amacıyla yapacağı PLC ile ilgili hizmet içi eğitim çalışmalarındakaynak olarak kullanmak için hazırlanmıştır. Yüksek lisans tezi hazırlanırken aynı veyafarklı alanlarda önceki yıllarda hazırlanmış benzer çalışmaların eksiklik ve aksaklıklarıgiderilmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca, uygun konu ve yöntem yardımıyla kısa vadedesonuç alınabilecek bir kaynak sağlamak hedeflenmiştir.Bu çalışma tamamlandıktan sonra Uşak OSBM'lerince uygulamaya konulmasıplanlanmaktadır. Çalışmanın sürekli geliştirilmesi konusunda her kesimin önerileri iledestek olması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
In this work, first of all, the information is given on the importance, the deficiencies andthe problems of technical training. Then, the current condition of electrical training andthe expectations of the industrialists from the training of electrics were emphasized.Furthermore, the expectations of the industrialists from the Electrical Training Programwas determined by the aid of the survey called `The survey for the improvement of theElectrical Training Programme in accordance with the Deficiencies in the Industry andthe Industrialists Necessity?. Consequently, an in-service training source about P.L.C. ina modular system was developed fort he staff concerned with the electrical failures inindustrial facilities to make them more skilled.This graduate thesis was prepared to be used as a source for in-service trainings aboutP.L.C. given by the industrialists who wants to overcome the deficiency of their qualifiedstaff concerned with the electrical failures. When this thesis was being prepared, it waspurposed to remove the deficiencies and faults in the studies arranges in the same ordifferent areas in the past years.After this study has been completed, it is planned to apply in Uşak Industrial Zones. It isexpected to be given support by means of suggestions from all parts of the society forthe continuous improvement of this study.