Havada bulunan hidrojen sülfür (H2S) ve amonyak (NH3) kirliliğinin biyolojik olarak giderimi
Biological removal of hydrogen sulphid (H2S) and ammonia (NH3) air pollution
  1. Tez No: 199586
  2. Yazar: HATİCE KARA
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ŞÜKRÜ DURSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Çevre Mühendisliği, Engineering Sciences, Labour Economics and Industrial Relations, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Biyo-filtre, H2S, NH3, Koku kirliliği, Giderim verimi.i, Biofilter, H2S, NH3, Odour pollution, Removal efficiency.T.C.i
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziHAVADA BULUNAN HİDROJEN SÜLFÜR (H2S)VE AMONYAK (NH3)KİRLİLİĞİNİN BİYOLOJİK OLARAK GİDERİMİHatice KARASelçuk ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüÇevre Mühendisliği Anabilim DalıDanışman: Yrd. Doç. Dr. Şükrü DURSUN2007, 53 SayfaJüri: Prof. Dr. Kemal GÜRProf. Dr. Mustafa KÜÇÜKÖDÜKYrd. Doç. Dr. Şükrü DURSUNİstenmeyen kötü kokuların insanlar üzerindeki olumsuz etkileri arttıkça buna yönelikçözüm arayışları da artmaktadır. Bu çalışmada en çok kötü kokuya neden olanAmonyak ve Hidrojen Sülfür'ün biyofiltre kullanılarak 24 saat sürekli sistemde, 5farklı konsantrasyonda (15, 30, 60, 100 ve 150 mg m-3) ve üç farklı gaz akışhızlarında (25, 50 ve 75 ms-1) giderim verimleri araştırılmıştır. Her iki kirletici içinde düşük gaz akış hızı ve düşük konsantrasyonda 24 saat boyunca %100 verimeulaşılmıştır. Gaz akış hızı 25 m s-1, NH3 ve H2S konsantrasyonu 100 mg m-3 ikenNH3 giderimi %70, H2S giderimi %83'e düşmüştür. Akış hızı 75 m s-1'ye çıkarıldığızaman aynı konsantrasyonda %45 NH3 ve %46 H2S giderim verimi elde edilmiştir.Biyofiltre metodu ile yapılan biyolojik NH3 ve H2S giderim deneyleri sıfırıncı derecereaksiyon kinetiğine uymaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisBIOLOGICAL REMOVAL OF HYDROGEN SULPHID (H2S) AND AMMONIA(NH3) AIR POLLUTIONHatice KARASelçuk UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Environmental EngineeringSupervisor: Assist. Prof. Dr. Şükrü Dursun2007, 53 PageJury: Prof. Dr. Kemal GÜRProf. Dr. Mustafa KÜÇÜKÖDÜKAssist. Prof. Dr. Şükrü DURSUNOdour removal investigations were increased with increasing negative effect ofunwanted bad odours on human being. In this study, removal efficiencies of Ammonia(NH3) and Hydrogen sulphide (H2S) which are the worst smell gasses were investigatedusing biofilter. Five different concentrations (15, 30, 60, 100 and 150 mg m-3) of the gasseswere studied in three different gas flow rate (25, 50 and 75 ms-1) at 24 hours continuouslysystem. The 100% removal efficiencies have been achieved in 24 hours experimentalstudies for both gas pollutants at low gas flow rate and gas concentration. Removalefficiencies were decreased with increasing gas concentrations and flow rates: 70% and83% removal for H2S and NH3 respectively at 25 ms-1 gas flow rate and 100 mg m-3 gasconcentration for each gas. When the gas flow rate was increased to75 m s-1, removalefficiencies were decreased to %45 and %46 for NH3 and H2S respectively in sameconcentration. Reaction kinetic analyses showed that biologically removals of both NH3and H2S gasses by a biofilter column acted as zero order reaction kinetic.