Bazı polisakkaritlerin schiff bazlarının sentezlenmesi ve metal komplekslerinin tayini
Synthesis of schiff bases of some polysaccharides and investigation of their metal complexes
- Tez No: 199585
- Danışmanlar: PROF.DR. HALİL İSMET UÇAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Kitosan, Çaprazbağlı Kitosan, Schiff Baz ve Metal Kompleksler, Chitosan, Crosslinked Chitosan, Schiff Base and Metal Complexes
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 215
Özet
ÖZETDoktora TeziBAZI POLİSAKKARİTLERİN SCHİFF BAZLARININSENTEZLENMESİ VE METAL KOMPLEKSLERİNİN TAYİNİNuriye KOÇAKSelçuk ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüKimya Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Halil İsmet UÇAN2007, 240Jüri;Prof. Dr. Halil İsmet UÇANProf. Dr. İbrahim KARATAŞProf. Dr. Bedrettin MERCİMEKDoç. Dr.Emine ÖZCANYrd. Doç. Dr. Fatma KARİPCİNBu çalışmada çıkış maddesi olarak kitosan kullanıldı. Literatürde verilen metotlardanfaydalanılarak çaprazbağlı kitosan (CCTS) elde edildikten sonra epiklorhidrin ilefonksiyonelleştirilerek CCTS-ECH elde edildi. Elde edilen bu bileşik sentezlenen Schiffbazları [(2-pikolilimino)benzen-1,4-diol(PBD), (2-piridil imino)benzen-1,4-diol (PyBD),N,N'-bis(2,5-dihidroksibenziliden)-1,2-diamino etan (DHSalen), N,N'-bis(2,5-dihidroksibenziliden)-1,2diaminobenzen (DH Salophen), N,N'-bis(2,5-dihidroksibenziliden)-4,4'-diaminodifenileter (DHDPE), N,N'-bis(2,5-dihidroksibenziliden)-4,4'-diaminobenzen(DHDBP)] ile reaksiyonu yapılarak ligandlar sentezlendi.Etanollü ortamda çözünmüş CCTS-ECH-PBD, CCTS-ECH-PyBD, CCTS-ECH-DHDPE, CCTS-ECH-DHDBP ligandlarına, etanolde çözünmüş olan Ni(II), Cu(II), Zn(II) veCd(II) asetat tuzları ilave edilerek kompleksleri oluşturuldu. CCTS-ECH-DHDPE, CCTS-ECH-DHDBP, CCTS-ECH-DHSalophen, CCTS-ECH-DHSalen ligandlarına ise etanoldeçözünmüş olan Fe(III) ve Cr(III) klorür tuzları ilave edilerek kompleksleri oluşturuldu.Sonuç olarak altı farklı ligand ve kompleksleri izole edilerek yapıları FT-IR,Elementel Analiz ve SEM ile aydınlatıldı. Ayrıca bazı örnekler seçilerek TGA/DTA ölçümleriyapıldı ve metal miktarları ContrAA ile tayin edildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPhd ThesisSYNTHESIS OF SCHIFF BASES OF SOME POLYSACCHARIDES ANDINVESTIGATION OF THEIR METAL COMPLEXESNuriye KOÇAKSelcuk UniversityGraduate School of Natural and Applied ScienceDepartment ChemistrySupervisor: Prof. Dr. Halil İsmet UÇAN2007, 240Jury;Prof. Dr. Halil İsmet UÇANProf. Dr. İbrahim KARATAŞProf. Dr. Bedrettin MERCİMEKDoç. Dr.Emine ÖZCANYrd. Doç. Dr. Fatma KARİPCİNIn this study, chitosan was used as a starting material. After crosslinked chitosan(CCTS) was obtained according to the literature, CCTS-ECH was synthesized byfunctionalization with epichlorohydrin. The novel polymeric ligands were prepared from thereaction of CCTS-ECH with a variety of Schiff base, [(2-pycolylimino)benzene1,4-diol(PBD), [(2-pyridylimino)benzene1,4-diol (PyBD), N,N'-bis(2,5-dihydroxybenzylidene)-1,2-diaminoetan (DHSalen), N,N'-bis(2,5- hydroxybenzylidene)-1,2-diaminobenzene(DHSalophen), N,N'-bis(2,5-dihydroxy benzilydene)-4,4' diaminodiphenylether (DHDPE),N,N'-bis(2,5-dihydroxyben- zilydene)-4,4' diaminobenzene (DHDBP)].Their metal complexes were prepared by addition of a solution of acetate salts ofNi(II), Cu(II), Zn(II) and Cd(II) dissolved in ethanol to a suspension of CCTS-ECH-PBD,CCTS-ECH-PyBD, CCTS-ECH-DHDPE, CCTS-ECH-DHDBP swelled in ethanol, and asolution of chloride salts of Fe(III) and Cr(III) to a suspension of CCTS-ECH-DHDPE,CCTS-ECH-DHDBP, CCTS-ECH-DHSalophen, CCTS-ECH-DHSalen.In conclusion, six different ligands and their complexes were isolated and theirstructures were characterized by FT-IR spectra, elementary analysis, TGA/DTA, SEM andContrAA.