Bıldırcınlarda (Coturnix coturnix japonica) aflatoksikozise karşı biyolojik korunma yöntemleri üzerine bir araştırma
A study on the methods biological protection for aflatoxicosis in quails (Coturnix coturnix japonica)
- Tez No: 199600
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SİNAN SEFA PARLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Veteriner Hekimliği, Ziraat, Food Engineering, Veterinary Medicine, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bıldırcın, Aflatoksin, Yoğurt, Kekik Uçucu Yağı, Tanen, Maya, Quail, Aflatoxin, Tannin, Thyme oil, Yoghurt, Yeast
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZETYÜKSEK L SANS TEZBILDIRCINLARDA (Coturnix Coturnix Japonica )AFLATOKS KOS SE KARŞIB YOLOJ K KORUNMA YÖNTEMLER ÜZER NE B R ARAŞTIRMAHatice Nuray ACAYSelçuk ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüZootekni Anabilim DalıDanışman: Doç. Dr. Sinan Sefa PARLAT2006, Sayfa: 57Jüri: Prof. Dr. Yılmaz BAHT YARCADoç. Dr. skender YILDIRIMDoç. Dr. Sinan Sefa PARLATBu çalışma, bıldırcınlarda deneysel aflatoksikosise karşı biyolojik korunmayöntemlerinin ortaya konulabilmesi için yürütülmüştür. lk denemede, deneyselaflatoksikosise karşı (5 ppm AF) yumurtlayan bıldırcınlarda yumurta verim özelliklerinin(yumurta verimi, yumurta ağırlığı, yem tüketimi ve yem değerlendirme katsayısı)belirlenebilmesi için 45 günlük yaşta ,100 adet yumurtlayan bıldırcın, 5 hafta süreyle yoğurt,kekik uçucu yağı, tanen ve ekmek mayası içeren rasyonlarla yemlenmişlerdir. lk denemeninsonuçlarına göre, yumurtlayan bıldırcınlarda diyetsel aflatoksin problemine karşı en etkinbiyolojik korunma yöntemleri kekik uçucu yağı, yoğurt veya ekmek mayası olmuştur.kinci denemede ise; deneysel aflatoksikosise karşı (5 ppm AF) besi performansözelliklerinin (canlı ağırlık kazancı, yem tüketimi ve yem değerlendirme katsayısı)belirlenebilmesi için karışık cinsiyette ve 10 günlük yaşta 100 adet bıldırcın, 5 hafta süreyleyoğurt, kekik uçucu yağı, tanen ve ekmek mayası içeren rasyonlarla yemlenmişlerdir.lk denemeye benzer şekilde, ikinci denemede de besiye alınan bıldırcınlarda diyetselaflatoksin problemine karşı en etkin muameleler kekik uçucu yağı, yoğurt veya ekmek mayasıolmuştur.Her iki deneme sonucunda da, diyetsel aflatoksin problemine karşı tanen uygulamasıetkisiz bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Master ThesisA STUDY ON THE METHODS OF BIOLOGICAL PROTECTION FORAFLATOXICOSIS IN QUAILS (Coturnix coturnix japonica)Hatice Nuray ACAYUniversity of SelçukGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Animal ScienceSupervisor: Assoc. Prof. Dr. Sinan Sefa PARLAT2006, Pages: 57Jury: Prof. Dr. Yılmaz BAHT YARCAAssoc. Prof. Dr. skender YILDIRIMAssoc. Prof. Dr. Sinan Sefa PARLATThis experiment?s aim was to examine the effects of biological constituents such asthyme oil, tannin, yoghurt or yeast on dietary aflatoxin problem in both growing and layingquails.Firstly, the effects on egg production traits such as egg production, egg weight, feedintake and feed conversion ratio of thyme oil (0.2%), tannin (0.1%), yoghurt (1%) or yeast(0.2%) additions into diets containing 5 ppm total aflatoxin were determined in laying quails(45-d-old) during five weeks. According to the results of this first trial, the most protectivetreatments were thyme oil, yoghurt or yeast.Secondly, the effects on growth characteristics such as feed intake, live weight gainand feed conversion ratio of thyme oil (0.2%), tannin (0.1%), yoghurt (1%) or yeast (0.2%)additions into diets containing 5 ppm total aflatoxin were determined in growing quails(unsexed, 10-d-old) during five weeks. Similarly to the results of first experiment, the mosteffective treatments were thyme oil, yoghurt and yeast.According to the results of these trials; while thyme oil, yoghurt or yeast were foundas the most protective and effective treatments, but tannin was found as most unprotective anduneffective treatment against dietary aflatoxin problem in both growing and laying quails.