Farklı lif türü ve hacminin SIFCON'un mekanik özelliklerine etkisi
The impact of different fiber type and volume on the mechanical properties of SIFCON
- Tez No: 567146
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BENEK HAMAMCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Mechanical Engineering, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: SIFCON, farklı lif türü ve hacmi, mekanik özellikler
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mekanik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
SIFCON ultra yüksek dayanımlı beton özelliklerine sahip ancak diğer lifli betonlara göre çok yüksek oranda lif içeren kompozit bir malzemedir. Lifli betonlarda lif oranı %2-%3 düzeyindeyken SIFCON'da bu oran %30'a kadar çıkabilmekte bu düzeydeki lif ise sünekliği 10 kata kadar artırabilmektedir. SIFCON yoğun lif içerdiğinden harcın liflerin arasına homojen bir biçimde dağılabilmesi için malzeme boyutu önem taşımaktadır. Bundan dolayı harcın tüm boşlukları doldurabilmesi için malzemenin mikro boyutta olması gerekmektedir. Bu araştırmada, farklı lif türü ve hacminin SIFCON'un mekanik özelliklerine etkisinin incelenmesi amacıyla lifsiz, %6, %8 ve %10 çelik, polipropilen ve hibrit lif içerikli SIFCON numuneler hazırlanarak numune içeriklerindeki farklı lif türlerinin ve lif oranlarının SIFCON'un basınç dayanımına, maksimum enerji yutma kapasitesine ve eğilme dayanımına etkileri ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
SIFCON is a composite material having the properties of high-strength concrete, however, consisting very high ratio of fiber compared to the other fiber concretes. While the fiber content is 2% -3% in fiber concretes, this ratio can increase to 30% in SIFCON and the fiber in this level can increase ductility up to 10 times. Since SIFCON contains intense fiber, the size of the material is important for the homogeneous distribution of the mortar between the fibers. Therefore, the material must be micro-sized to fill all the gaps. In this study, SIFCON samples containing %6, %8 and %10 steel, polypropylene and hybrid fiber were prepared in order to examine the impact of different fiber types and volumes on the mechanical properties of SIFCON. The impacts of different fiber types and fiber ratios in the content of the samples on the compressive strength, maximum energy absorption capacity and bending strength of SIFCON were demonstrated.