Saç kesme işlemleri için bir bilgisayar destekli tasarım ve üretim sisteminin geliştirilmesi
Development of a computer aided design and manufacturing system for sheet metal cutting
- Tez No: 199608
- Danışmanlar: PROF.DR. SULEYMAN YALDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Makine Mühendisliği, Computer Engineering and Computer Science and Control, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: bilgisayar destekli tasarım, bilgisayar destekli üretim, yerleştirme, sac kesim, ölçülendirme, CAD/CAM yazılımı, yerleştirme algoritmalarıyazılımı.i
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Bilgisayar Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziSAÇ KESME İŞLEMLERİ İÇİN BİR BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM VEÜRETİM SİSTEMİNİN GELİŞTİRİLMESİFazıl SARAYSelçuk Üniversitesi Fen Bilimleri EnstitüsüElektronik ve Bilgisayar Sistemleri Eğitimi Anabilim DalıDanışman : Prof.Dr.Süleyman YALDIZ2007, 109 SayfaJüri : Prof.Dr.Süleyman YALDIZProf.Dr.Novruz ALLAHVERDİDoç.Dr.Hacı SAĞLAMSac metaller birçok alanda kullanılmaktadır. Sac metaller mamul halinegelinceye kadar farklı işlemlerden geçirilmektedir. Bunlar üzerinde yapılanişlemlerden biri de kesmedir. Bu çalışmada sac metallerin sayısal kontrollütezgâhlarda kesilmesi işlemlerinde, üretim için planlanmasından imal edilmesiaşamasına kadar gereken tüm işlemlerin yapılmasını sağlayacak bir bilgisayarprogramı geliştirilmeye çalışılmıştır. Sac metal ürünlerinin geliştirilmesi işlemlerindeişlem planlama, çizim, üretim ve nümerik kontrollü tezgâh sistemlerini etkin birşekilde bir araya getirilmesi amaçlanmıştır. Sayısal kontrollü tezgâhlarınyaygınlaşması ve hızlanması ile üretimde en çok zaman alan işlem üretiminyapılmasından çok öncesinde yapılan hazırlık çalışmalarıdır. Bu çalışmalar farklıprogramlar aracılığıyla yapıldığında daha çok zaman almakta ve programlar arasındaveri transferlerinde hatalar ve kısıtlamalar oluşmaktadır. Üretim yapılacak alan ileilgili bütün işlemlerin tek bir programda birleştirilmesi üretimi daha hızlı ve etkinhale getirecektir. Aynı zamanda hatları ve karmaşayı önleyecektir. Bu çalışmadakiişlemler; çizim, yerleştirme, işlem planlama adımlarından oluşmaktadır. Buadımlarda farklı sayılarda alt adımları içermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisDEVELOPMENT OF A COMPUTER AIDED DESIGN ANDMANUFACTURING SYSTEM FOR SHEET METAL CUTTINGFazıl SARAYSelçuk UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Computer SystemsSupervisor : Prof.Dr.Süleyman YALDIZ2007, 109 pagesJury: Prof.Dr.Süleyman YALDIZProf.Dr.Novruz ALLAHVERDİAssoc.Prof.Dr.Hacı SAĞLAMSheet metals are used in many areas. Sheet metals are to be passeddifferent processes until to become product. One of the process to producesheet metals is to cut them. In this work during this process, in the works ofcutting the sheet metals on numeral control workbench, a computerprogramme has been tried to develop to make progress from the process ofplaning to producing. In the process of improving the sheet metals; processplan, drawing (CAD), production (CAM)and numeral control workbench(CNC) systems are aimed to work interactively. With the aid of thewidespreading and the acceleration of numeral control workbench, thepreperation takes more time than the production process. This process takesmore time when it is done with different programmes, there can be defectsand contraints in data transfer between programmes. All of the processrelated to production area combining all the programmes in one will make theproduction more quick and active. In addition, it can prevent defects andconfusions. The process comprises of drawing, setting, process planing.These steps include different kinds of substeps.Key Words : computer aided design, computer aided manufacturing, nesting, sheetmetal cutting, measurement, CAD/CAM Software, nesting algorithm and software.ii