Üzüm meyvesi ve çekirdeğinden antioksidan eldesi
Production of antioxidants grom grape and grapeseeds
- Tez No: 199621
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NEJDET ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Free radical, antioxidant, grapeseed, proanthocyanidinii
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziÜZÜM MEYVES VE ÇEK RDEĞ NDEN ANT OKS DAN ELDESArmağan PAYANSelçuk Üniversitesi Fen Bilimleri EnstitüsüKimya Mühendisliği Anabilim DalıDanışman : Yrd.Doç.Dr. Nejdet ŞEN2007, 66 sayfaGelişen teknoloji, UV ışınları, günümüzün stresli yaşamı, alkol ve sigarakullanımı sonucunda oluşan serbest radiklaller, pek çok hastalığın ve yaşlanmasürecinin en önemli sebebidir. Son yılların en popüler araştırma konularından biri de,serbest radikallerin temizlenmesinde aktif rol oynayan antioksidanlardır.Yapılan bu çalışmada, etkili bir antioksidan olan proantosiyanidinin, üzümmeyvesi ve üzüm çekirdeğinden ekstraksiyonu üzerinde çalışıldı. Ekstraksiyon için,aseton, etanol, metanol ve etil asetat gibi çözücüler ve bunların sulu karışımlarıkullanıldı. En yüksek ekstraksiyon verimi, aseton-su (3:7) karışımı ile elde edildi.Elde edilen ekstraktların IR spekturumları ile literatürdekiler karşılaştırıldığındabüyük ölçüde benzerlik gösterdiği görüldü. Ekstraktların, gradient HPLC çalışmalarısonucu 55. dakika ve sonrasında polimerik proantosiyanidin pikleri görüldü. Üzümmeyvesi ve üzüm çekirdeği ekstraktlarının antioksidan kapasite tayinleri için, DPPHradikali temizleme ve toplam fenolik madde miktarı belirleme testleri yapıldı. Eldeedilen sonuçlara bakıldığında, üzüm çekirdeği ekstresinin, üzümün meyve kısmınagöre yaklaşık 15 kat daha fazla antioksidatif etki göstrediği belirlendi.Anahtar Kelimeler : Serbest radikal, antioksidan, üzüm çekirdeği, proantosiyanidini
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc ThesisPRODUCTION OF ANTIOXIDANTS FROM GRAPE AND GRAPESEEDSArmağan PAYANSelçuk UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesChemical Engineering Main Science SubsectionSupervisor: Asst.Prof.Dr. Nejdet ŞEN2007, 66 pagesThe free radicals, what are results of improving technology, UV rays,stressfull life of our days, taking alcohol and smoking are the most important reasonof a lot of illnesses and aging period. Recently, one of the most popular researchfields, is the antioxidants which play an important role of scavenging free radicals.In this research, the extraction from grapeseed and grape fruit byproanthocyanidin which is an effective antioxidant has been studied. Some solventssuch as acetone, ethanol, methanol and ethyl acetate and their watery mixtures wereused for the extraction. The best efficiency had been observed with acetone-watermixture (3:7). When we compare the extract?s IR specturum with literature, asimilarity on a large scale had been seen. As a result of gradient HPLC workings ofextracts, the 55th minute and after that, polimeric proanthocyanidin peaks were seen.For the antioxidant capacity determination of grapeseeds and grape fruit extracts,DPPH radical scavenging and defining the total phenolic material were being tested.When we have look at the results, it?s defined that grapeseed extract of accountshowed antioxidative effect approximately 15 times more than the fruit part of grape.