Hidrojen içerikli bazı moleküllerin kimyasal reaksiyon süreçlerinin AB initio çalışması
AB initio study of chemical reaction process of some molecules with hydrogen atom
  1. Tez No: 199620
  2. Yazar: ESMA ERYILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AYHAN ÖZMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Reaksiyon geçiş yapıları, potansiyel enerji yüzeyleri, geometrioptimizasyonu, reaksiyon yolu, reaksiyon mekanizmaları, Reaction transition states, potential energy surface, geometry optimization, reaction path, chemical reactions
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziHİDROJEN İÇERİKLİ BAZI MOLEKÜLLERİN KİMYASAL REAKSİYONSÜREÇLERİNİN AB INITIO ÇALIŞMASIEsma ERYILMAZSelçuk ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüFizik Anabilim DalıDanışman: Doç. Dr. Ayhan ÖZMEN2007 - 91 sayfaJüri: Prof. Dr. Hüseyin YÜKSELDoç. Dr. Ayhan ÖZMENYrd. Doç. Dr. Mustafa KOYUNCUBu çalışmada HNC → HCN , HCOH trans → H 2CO, H 2 + CO → H 2CO,SiH 4 → SiH 2 + H 2 ,H 2COH → H 3CO, kimyasal reaksiyonlarının dinamik süreçleriGaussian 03 paket programı kullanılarak teorik olarak çalışılmıştır. Reaksiyonmekanizmasının teorik çalışılmasında izlenmesi gereken adımlar sunulmuş, geçiş durumuoptimizasyonundaki olası zorluklara değinilmiş ve çalışılan reaksiyonlara ait geçiş yapılarıverilmiştir. Reaksiyon yollarının tanımlanması için gerekli olan giren moleküllerin, geçişyapılarının, ara ürünlerin ve ürün moleküllerin geometri optimizasyonu yapılmıştır. Optimizegeometriler HF/6-31g(d) metot ve baz setiyle çalışılmıştır. Teorik reaksiyon yolu grafikleriIRC metodu ile çalışılmış ve sonuçların deneysel çalışmalarla uyum içinde olduğugözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisAB INITIO STUDY OF CHEMICAL REACTION PROCESS OF SOMEMOLECULES WITH HYDROGEN ATOMEsma ERYILMAZSelcuk UniversityGraduate School of Natural and Applied ScienceDepartment of PhysicsSupervisor: Assoc.Prof.Dr.Ayhan ÖZMEN2007-91 pagesJury: Prof. Dr. Hüseyin YÜKSELDoç. Dr. Ayhan ÖZMENYrd. Doç. Dr. Mustafa KOYUNCUHNC → HCN ,In this study the dynamic processes of the chemical reactionHCOH trans → H 2CO, H 2 + CO → H 2CO, H 2COH → H 3CO, SiH 4 → SiH 2 + H 2are dealt with using the program Gaussian 03 packet program. The necessary steps to befollowed in the study of reaction mechanisms are presented. In addition the probabledifficulties that have to be coped with in the transition state were mentioned and the transitionstates of the reactions that will be studied were given. The geometry optimizations of thereactant molecules necessary to define the means of reaction are made as well as thegeometry optimizations of the transition states , the reactive intermediates and that of theproduct molecules. The optimized geometries were studied with method and base set ofHF/6-31G. The theorical reaction path graphics are studied with IRC method and it has beenobserved that the results were good agreement with the experimental studies.