Hayvan yemi örneklerinde bulunan ultra-eser düzeydeki vanadyumun gfaas ile tayini için yeni bir yöntem
A new method for determination of ultra-trace level of vanadium in animal feeds
- Tez No: 346259
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Vanabin, toksite, grafit fırın, atomik absorpsiyon spektrometresi, pirolitik kaplı platformlu grafit fırın, ultra-eser, sertifikalı referans madde, Vanabin, toxicity, graphite furnace, atomic absorption spectrometry, pyrolytic coated graphite furnace platform, ultra-trace, certified reference material
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Analitik Kimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Vanadyum insan metabolizması için toksik özelliğe sahip olması yanı sıra büyük hayvanlar başta olmak üzere düşük miktarlarda birçok organizma için gerekli bir elementtir. Bu organizmalar henüz fonksiyonu tam açıklanamayan vanabin proteini içerir [1]. Vanadyumun çevre numunelerindeki analizleri, biyolojik sistemlerdeki (deniz algleri ve yeşil bitkiler) toksitesi ve gerekliliği sebebiyle önem arz etmektedir[2]. Bu çalışmada başta büyükbaş ve küçükbaş hayvan yemleri olmak üzere çeşitli örneklerde vanadyumun grafit fırınlı atomik absorpsiyon spektrometresi (GFAAS) ile analizleri amaçlanmıştır. Bunun için PerkinElmer marka AA800 model GFAAS kullanılmıştır. Sistemde çapraz ısıtmalı pirolitik kaplı platformlu grafit fırın ve AS 80 otomatik örnekleyici bulunmaktadır. Fırın programı, çözücü ortamı, matriks düzenleyicilerin derişimi, hacmi ve cinsi gibi değişkenler optimize edilmiştir. Optimum şartlar kullanılarak çeşitli örneklerde bulunan ultra-eser düzeydeki vanadyumun tayini gerçekleştirilmiştir. Geliştirilen yeni yöntemin doğruluğu sertifikalı referans maddelerle test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Vanadium is an essential element for many organisms particularly for cattles at trace level while it is toxic for human metabolism. These organisms contain vanabin protein that could not be identified yet [1]. The analysis of vanadium in environmental samples is important due to the toxicity and the necessity in biological samples (marine algae and green plants) [2]. In this study, trace analysis of vanadium with graphite furnace atomic absorption spectrometer (GFAAS) in animal feed, particularly for cattles and sheeps is aimed. For this purpose, a Perkin Emler model AnalystA800 GFAAS was used. The system contains a graphite furnace with transversely heated and pyrolytic coated platform, and an AS 80 autosampler. The analytical parameters such as furnace program, diluent, concentration, volume and type of matrix modifier were optimized. The determination of ultra-trace level of vanadium in various samples was carried out under these optimized conditions. The accuracy of the developed method was tested with certified reference material.