Bendimahi Çayı'nda ve çayın Van Gölü'ne döküldüğü noktada doğal radyoaktivite seviyesinin belirlenmesi
Determination of the natural radioactivity level in the Bendimahi Creek and its flown location into the Van Lake
  1. Tez No: 199666
  2. Yazar: ÖZLEM SELÇUK ZORER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HASAN CEYLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ağır metal, Bendimahi Çayı, Doğal radyoaktivite, Toplam alfa, Toplam beta, Van Gölü, Bendimahi Creek, Gross alpha, Gross beta, Heavy metal, Naturalradioactivity, Van Lake
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
ÖZETBEND MAH ÇAYI'NDA VE ÇAYIN VAN GÖLÜ'NE DÖKÜLDÜĞÜNOKTADA DOĞAL RADYOAKT V TE SEV YES N N BEL RLENMESSELÇUK ZORER, ÖzlemDoktora Tezi, Kimya Anabilim DalıTez Danışmanı: Prof. Dr. Hasan CEYLANAralık 2006, 134 sayfaBu çalışmada, Bendimahi Çayı'na akışı olan yan kollardan, BendimahiÇayı'ndan ve çayın Van Gölü'ne döküldüğü noktadan toplanan su, sediment vetoprak örneklerinin içeriğindeki toplam alfa ve toplam beta radyoaktivite seviyeleribelirlenmiştir.Çalışma, Bendimahi Çayı'nın bulunduğu havzanın iklim bilgilerinedayanılarak en yağışlı ay olan Mayıs ve en kurak ay olan Ağustos aylarında ikimevsim olarak yürütülmüştür. Ölçülen aktivite değerleri bölgenin jeolojik oluşumuve mevsimsel değişimler açısından değerlendirilmiştir. Ayrıca su örnekleri için eldeedilen toplam alfa ve toplam beta radyoaktivite değerleri; suların ağır metalkonsantrasyonları, pH, iletkenlik ve sertlik parametreleri ile karşılaştırılmıştır.Toplam alfa ve beta radyoaktivite konsantrasyonlarını belirlemek için gazakışlı orantılı sayaç sistemi, ağır metal konsantrasyonlarını belirlemek için iseAtomik Absorpsiyon Spektrofotometresi (AAS) sistemi kullanılmıştır. Elde edilenradyoaktivite ve ağır metal konsantrasyonları için varyans ve korelasyon analizleriyapılmış, radyoaktivite ile ağır metaller arasındaki ilişki belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTDETERMINATION OF THE NATURAL RADIOACTIVITY LEVEL IN THEBENDIMAHI CREEK AND ITS FLOWN LOCATION INTO THE VANLAKESELÇUK ZORER, ÖzlemPhD, Chemistry ScienceSupervisor: Prof. Dr. Hasan CEYLANDecember 2006, 134 pagesIn this study, the gross-alpha and gross-beta radioactivity levels of watersamples, sediment and soil that were collected from tributaries of Bendimahi Creek,Bendimahi Creek and the place of the Creek?s discharge point into the Van Lakewere determined.This study, depending on climate information of basin found of BendimahiCreek, was executed as two seasons in May, the most rainy month, and August, themost arid month. Measured activity values were evaluated in terms of geologicalformation of basin and seasonal variations. However, gross-alpha and gross-betaradioactivity values obtained for water samples were also compared withconcentrations of heavy metal, pH, the electrical conductivity and hardnessparameters.Low background proportional counter was used to determine radioactivityconcentrations of gross alpha and beta and Atomic Absorption Spectrophotometry(AAS) was used to determine concentrations of heavy metal. Variance andcorrelation analysis was made for found radioactivity and heavy metalconcentrations and the interaction between radioactivity and heavy metal wasdetermined.