Bendimahi çayının (Van) su kalite kriterleri üzerine bir araştırma
A study on water quality criteria of Bendimahi stream in Van, Turkey
- Tez No: 417088
- Danışmanlar: PROF. DR. FAZIL ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Van, Bendimahi Çayı, Su kalite kriteri, Su kirliliği, Van, Bendimahi stream, Water quality criteria, Water pollution
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışma, Bendimahi Çayı'nın su kalitesi değişimini incelemek amacıyla, belirlenen altı örnekleme noktasında, Aralık 2012-Kasım 2013 tarihleri arasında aylık olarak örnek alınması ve analizlerin yapılması şeklinde yürütülmüştür. Çalışmada su sıcaklığı, pH, elektriksel iletkenlik, çözünmüş oksijen, oksijen doymuşluğu, tuzluluk, bulanıklık, ve donma yerinde ölçüm ve gözlemlerle, kalsiyum, magnezyum, toplam sertlik, klorür, karbonat, bikarbonat, toplam alkalinite, nitrit, nitrat, amonyak, sülfat, fosfor, potasyum, alüminyum, demir, mangan, bakır, çinko, krom, florür ve siyanür parametreleri laboratuar analizleri ile belirlenmiştir. Araştırma boyunca incelenen parametrelerin ortalamaları; su sıcaklığı 10.40 °C, ÇO 10.86 mg/L, saturasyon % 122.92, pH 7.93, elektriksel iletkenlik 680.47 μS/cm, tuzluluk ‰ 0.37, bulanıklık 10.68 NTU, klorür 11.68 mg/L, kalsiyum 153.15 mg/L, magnezyum 53.90 mg/L, toplam sertlik 555.88 mg/L CaCO3, karbonat 0.0 mg/L, bikarbonat 651.60 mg/L, toplam alkalinite 490.55 mg/L CaCO3, nitrat 2.0 mg/L, nitrat azotu 0.43 mg/L, nitrit 18 µg/L, nitrit azotu 5.5 µg/L, amonyum 0.06 mg/L, amonyak 0.06 mg/L, toplam fosfor 0.09 mg/L, sülfat 8.6 mg/L, potasyum 6.7 mg/L, bakır 8.7 µg/L, alüminyum 4 µg/L, toplam demir 0.025 mg/L, çinko 170 µg/L, krom 11 µg/L, mangan 0.3 mg/L, siyanür 1.6 µg/L,florür 1,74 mg/L olarak belirlenmiştir. Bendimahi çayı'nın genel olarak kirlenmemiş ve içme, kullanma, balıkçılık ve sulama açısından uygun kaliteye sahip olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, some water quality and pollution parameters were analyzed to investigate water quality changes in Bendimahi Stream. The in situ measurements and laboratory analyses were made on water samples taken from 6 sampling points on the Bendimahi Stream monthly, between December 2012 and November 2013. In the study, water temperature, pH, conductivity, dissolved oxygen, oxygen saturation, salinity, turbidity, freeze, calcium, magnesium, total hardness, chloride, carbonate and bicarbonate, total alkalinity, nitrite, nitrate, ammonium, sulfate, phosphor, potassium, aluminum, iron, manganese, copper, zinc, chromium, cyanide, fluorine were analyzed. During the study, they were determined average that water temperature 10.40 °C, dissolved oxygen 10.86 mg/L, oxygen saturation, % 122.92, pH 7.93, conductivity 680.47 μS/cm, salinity %o 0.37, turbidity 10.68 NTU, chloride 11.68 mg/L, calcium 153.15 mg/L, magnesium 53.90 mg/L, total hardness 555.88 mg/L CaCO3, carbonate 0 mg/L, bicarbonate 651.60 mg/L, total alkalinity 490.55 mg/L, nitrate 2.0 mg/L, nitrate nitrogen 0.43 mg/L, nitrite 18 µg/L, nitrite nitrogen 5.5 µg/L, ammonium 0.06 mg/L, ammonia 0.06 mg/L, total phosphorus 0.09 mg/L, sulfate 8.6 mg/L, potassium 6.7 mg/L, copper 8.7 µg/L, aluminum 4 µg/L, total iron 0.025 mg/L, zinc 170 µg/L, chromium hexavalent 11 µg/L, manganese 0.3 mg/L, cyanide 1.6 µg/L, fluorine 1.74 mg/L. Generally, Bendimahi stream is not polluted and it has suitable quality in respect to drinking and using by people, aquaculture and irrigation.