Van Gölü'ne dökülen akarsuların geçtiği alanlardaki su ve çamur örneklerinde, ağır metal miktarlarının farklı iklim koşullarındaki değişimlerinin incelenmesi
The analysis of the changes in the amounts of heavy metals in different climate conditions in water and mud examples found in the areas where the stream flows to the Lake of Van
- Tez No: 417092
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMA YAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Van Gölü, Ağır metal, Su ve toprak kirliliği, Çevre, Lake Van, Heavy metal, Water and soil pollution, Environment
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu tez çalışmasında, Van Bölgesi'nde bulunan Bendimahi Çayı, Karasu Çayı, Değirmendere Çayı ve Engil Çayının göle dökülen noktasındaki su ve toprak numunelerinin, özellikle ağır metalce kirliliğinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda dört kritik noktadan belirli periyotlarla numuneler alınmış ve numuneler için çeşitli parametreler tayin edilmiştir. Deneysel çalışmalar Mart 2014 – Şubat 2015 dönemlerini kapsamaktadır. Araştırma için numuneler Van Gölü'ne ulaşan Bendimahi Çayı, Karasu Çayı, Değirmendere Çayı ve Engil Çayı'nın göle döküldüğü yerlerden, ağır metal içeriklerinin tayini için seçilen merkezlerden, su ve toprak örnekleri toplandı. Su numuneleri 12 ay boyunca toprak numuneleri ise mevsimsel olarak alınmıştır. Bu süre boyunca alınan numune örnekleri çeşitli kimyasal işlemlerden geçirildikten sonra ICP-OES (İndüktif Eşleşmiş Plazma-Optik Emisyon Spektrometresi) cihazında ağır metal analizi yapılmış ve zaman içindeki değişim gözlenmiştir. Yapılan ölçümler sonucunda su ve toprak numunelerinde ağır metal kirliliği tespit edilmiş olup bir an önce kirletici kaynaklara gerekli önlemlerin alınması gerektiği sonucuna varılmıştır. Bu durumda, insan ve çevre sağlığı açısından tehlike arz etmediği fakat gelecekte tehlike arz edeceği göz önüne alınarak çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, determining pollution especially by heavy metals of water and soil samples taken the areas where Bendimahi stream, Karasu stream, Değirmendere stream and Engil stream in Van region flow into lake has been aimed. With this aim, samples were taken from four critical points in certain periods and some parameters were appointed for samples. The experimental studies have included the period between March 2014- and February 2015. Water and soil samples were taken from the areas Bendimahi stream, Karasu stream, Değirmendere stream and Engil streams flow into lake Van and flow the centers chosen to determine heavy metal ingredients. Water samples have been taken during 12 months but soil samples have been taken seasonally. During this period; after the samples were processed chemically, heavy metal analysis was done by ICP-OES (Inductively Coupled Plasma- atomic emission spectroscopy) and the variation was observed in due time. After the measures were done, heavy metal pollution in the samples was delected, and that necessary precations should be taken immediately against to pollutents was concluded. It doesn't pose a danger in respect to human and environment health but in future as if it can pose a danger, same suggestions have been proposed.