Diyarbakır ili keçicilik işletmelerinin yapısal özellikleri
The Structural characteristics of goat farms of diyarbakir province
  1. Tez No: 199674
  2. Yazar: BAHADIR ARAÇ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İRFAN DAŞKIRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Diyarbakır, keçicilik işletmeleri, yapısal özellikleri, Diyarbakır, goat farms, structural charactersisticsiii
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZETDİYARBAKIR İLİ KEÇİCİLİK İŞLETMELERİNİN YAPISALÖZELLİKLERİARAÇ, BahadırYüksek Lisans Tezi, Zootekni Anabilim DalıTez Danışmanı: Yard. Doç. Dr. İrfan DAŞKIRANOcak 2007, 68 sayfaBu araştırma, Diyarbakır İlindeki keçicilik işletmelerinin yapısalözelliklerini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın materyaliniDiyarbakır Merkez, Çınar, Çüngüş, Ergani ve Eğil ilçelerindeki toplam 125 işletmeoluşturmaktadır. Bu işletmelerin yapısal özellikleri olarak üretim sistemleri, barınaközellikleri, yayla ve mera kullanımı, çoban kullanımı, kış bakımı ve beslemesi,sağım dönemine ilişkin özellikler ve uygulamaları araştırılmıştır.Araştırma yapılan bölgede işletme başına düşen ortalama keçi, çepiç, teke,oğlak, koyun, koç ve kuzu sayıları sırasıyla; 38.02, 10.88, 2.17, 30.54, 38.71, 2.76ve 27.11 baş şeklinde bulunmuştur. Diyarbakır'da ortalama yaylada kalma süresi107.92 gündür. Hayvan barınaklarının %64'lük oranı taş ile, %36'lık kısım isebriketle yapılmış barınaklardır. Çoban kullanımı yaygındır ve işletmeler aileharicinde dışardan da çoban tutabilmektedir. Teke katımı, genellikle işletmelerdeserbest olarak yapılmaktadır. Keçilerin laktasyon süresi 4.53 ay ve keçilerden eldeedilen ortalama süt verimi 0.8 kg/gün'dür. Oğlakların sütten kesim ağırlığı 13.9 kg,pazarlama ağılıkları 26.58 kg olarak bulunmuştur.Diyarbakır'da keçi yetiştiriciliği zor şartlarda ve kısıtlı imkanlarlayapılmaktadır. Geleneksel yetiştiricilik tarzı devam ederken işletme sahiplerinin enbüyük sorunları canlı hayvan ve süt ürünlerinin pazarlanması ile bunların satışfiyatlarının giderler karşısında tatmin edici olmamasıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe STRUCTURAL CHARACTERISTICS of GOAT FARMS ofDİYARBAKIR PROVINCEARAÇ, BahadırMsc., Animal ScienceSupervisor: Assist. Prof. Dr. İrfan DAŞKIRANJanuary 2007, 68 pagesThis study was carried out to determine the structural characteristics of goatfarms in Diyarbakır province in 2007. In this study, a total of 125 goat breeders inDiyarbakır central village and Çınar, Çüngüş, Ergani, Eğil district were givenquestioner. As structural characteristics of the goat breeding in the Diyarbakırprovince, the production systems, the shelter characteristics, the utilization ofpasture and plateau, the utilization of shepherd, the management and nutrition inwinter, the milking period were investigated.Average number of goat, yearling, he-goat, kid, sheep, ram, lamb werefound as 38.02, 10.88, 2.17, 30.54, 38.71, 2.76 and 27.11, respectively. Averagegrazing period in Diyarbakır region was 107 day/year. The animal barns were builtof rock (64%) and briquette (36%). In generally either farmers take care of theirown animal or hire sheepman. Animal mating is practiced by running service.Lactation period of the goats and average milk yield were calculated as 4.53 monthsand 0.8 kg/day, respectively. The weigths of kids were 13.9 kg for weaning and26.58 kg for marketing.Goat breeding in Diyarbakır region is practiced in difficult farm conditions.While traditional breeding is continuing, the biggest problems of the farmer are themarketing of live animal and the milk products, which their output price is notsufficient for farmers.