Resim dersini müze kaynaklı oluşturmacı öğrenme yaklaşımı etkinliklerine göre uygulamanın erişiye, kalıcılığa ve tutuma etkisi? (Diyarbakır ili örneği)
The effect of conducting the painting lessons accarding to museum-based constructivist learning theory activities on achievernent, retention and attitude? (the sample of Diyarbakir province
- Tez No: 211233
- Danışmanlar: PROF. DR. VEDAT ÖZSOY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Visual Arts Education, Museum Education, Constructivist Learning Approach, Graphical Design, Learning Medium
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 256
Özet
Bu araştırmanın amacı, Resim dersini müze kaynaklı oluşturmacı öğrenme yaklaşımı etkinliklerine göre uygulamanın erişiye, kalıcılığa ve tutuma etkisini ve ayrıca deney grubundaki öğrencilerin uygulanan öğretim hakkındaki görüşlerini belirlemektir.Araştırma, 2005-2006 öğretim yılı güz döneminde Diyarbakır ili Ziya Gökalp Lisesi öğrencileri üzerinde yapılmıştır. Random yoluyla oluşturulan örneklem gruplarından 10 TM/A sınıfı (n=30) deney grubu, 10 TM/F sınıfı (n=31) ise kontrol grubu olarak atanmıştır. Araştırmada hem nicel, hem nitel veri toplama yöntemlerinden yararlanılmış ve deneysel desen yöntemlerinden öntest-sontest kontrol gruplu desen kullanılmıştır. Araştırmada veriler; başarı testi (öntest-sontest), tutum ölçeği ve görüşme formu ile elde edilmiştir. Araştırmaya katılan gruplara, başarı testi ve tutum ölçeği olarak deneysel işlem öncesi öntest ve işlem sonrası sontest ve 8 hafta sonra kalıcılık testi uygulanmıştır. Elde edilen nicel verilerin analizinde ortalamalar arasındaki farkları ortaya koymak amacıyla ?t-testi?, nitel bulguların analizinde ise ?betimsel analiz? kullanılmıştır.Araştırma sonucunda, müze kaynaklı oluşturmacı öğrenme yaklaşımı etkinliklerine dayalı öğretimin uygulandığı deney grubu ile geleneksel öğretimin uygulandığı kontrol grubu arasında erişi, kalıcılık ve tutum puanları açısından deney grubu lehine anlamlı fark bulunmuştur. Ayrıca deney grubundaki öğrenciler, Resim dersinde uygulanan öğretime yönelik olarak, müze kaynaklı oluşturmacı öğrenme yaklaşımı etkinliklerine dayalı öğretimin derste başarılarını olumlu etkilediği; müze gezileri, grup dinamiği ve belgesel izleme etkinliklerinden çok hoşlandıkları; resim dersinin diğer derslere göre yerinde görerek öğrenme, farklı etkinlikleri uygulama ile zevkli geçmesi bakımından farklı olduğu ve uygulanan öğretimin bundan sonraki resim derslerinde de uygulanmasını bekledikleri görüşündedirler.Bu araştırmada elde edilen bulgulara göre, müze kaynaklı oluşturmacı öğrenme yaklaşımı etkinliklerine dayalı öğretimin uygulanmasına ve yapılacak yeni araştırmalara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effect of conducting the painting lessons accarding to museum-based constructivist learning theory activities on achievernent, retention and attitude and to determine the views of students in the experimental group over the applied instruction.The research was carried out on the students in Ziya Gökalp High School in Diyarbakır during the fall-term in 2005-2006. Of the sampling groups selected randomly, 10 TM/A (n=30) was taken as experimental group, while 10 TM/F (n=31) as control. In the research, we made use of both qualitative and quantitative data colection methods; of experimental pattern methods, pre-and post-test control patterns were employed. The data were obtained by achievement test (pre-and post-test), attitude scale and interview form. To the students participated in the study, as achievement test and attitude scale, pre-test was applied before the experimental process and post-test after the process; 8 weeks later, however, retention test was applied. For the analysis of the quantitative data obtained, t-test was used with a view to establishing the differences between the averages, and ''descriptional analysis'' was used for analysis of qualitative findings.At the end of the study, in terms of retention and attitude scores a significant difference was determined to exist between the experimental group in which the instruction was performed according to museum-based constructivist experimental approach and control group in which conventional teaching was applied, in favour of experimental group. In addition, the student in the experimental group were of the apinion that, as regads the instruction applied in the painting lesson, the instruction according to museum-based constructivist learning theorry activities afftects favourably their achievement in the lesson, and that they enjoyed museum trips, group dynamics and watching documentaries; the lesson would become enjoyable through application of different activities. They also pointed out that they expected such an instruction to be applied in later lessons.According to the findings obtained from this study, it is concluded that the instruction according to museum-based constructivist learning theory activities should be applied, and recornmendations have been made for the new studies to be carried out in this field.