Akıllı ev otomasyon sistemi ve ınternet üzerinden uygulaması
Smart home otomation system and its application via internet
- Tez No: 199681
- Danışmanlar: DOÇ.DR. NİHAT İNANÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Computer Engineering and Computer Science and Control, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Akıllı Ev, Bluetooth ile haberleşme, Paralel Port, Sensörleri
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZETAKILLI EV OTOMASYON SİSTEMİ VE İNTERNET ÜZERİNDENUYGULAMASIÖZDAĞ, RecepYüksek Lisans Tezi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim DalıTez Danışmanı: Doç. Dr. Nihat İNANÇKasım 2006, 69 sayfaBu çalışmada, bilgisayarın paralel port'u kullanılarak, bir çeşit Akıllı Evuygulaması gerçekleştirilmiştir. Akıllı ev içerisindeki algılayıcıların ve cihazlarınbilgisayar ile iletişimini sağlamak için tasarlanan sürücü devreleri, kişisel bilgisayarile paralel port'u kullanarak haberleşmektedir.Akıllı ev içerisindeki algılayıcıların tetiklenmesi sonucunda oluşabilecekgüvenlik tehditlerini bildirmek için GSM numaralarına mesaj göndermede kullanılancep telefonu, kişisel bilgisayar ile Bluetooth üzerinden seri haberleşmektedir. Bu ceptelefonuna tanımlı mesajlar gönderilerek de akıllı ev içerisindeki cihazlarınyönetilmesi sağlanmıştır. Cep telefonu ile sistem arasındaki haberleşme, VisualBasic programının ActiveX fonksiyonları kullanılarak gerçekleştirilmiştir.Akıllı ev içerisindeki sisteme İnternet ağı üzerinden İstemci program ilebağlantı kurulması sağlanarak cihaz ve algılayıcıların internet vasıtası ile deyönetilerek kontrol edilmesi sağlanmıştır. Akıllı ev içerisine dâhil edilen bir webcamile hareketli görüntüler sisteme kayıt edilerek, İnternet üzerinden söz konusu eviçerisindeki kayıtlı ve o anki görüntülere erişilmesi sağlanmıştır.Visual Basic 6.0 kullanılarak hazırlanan akıllı ev otomasyon programı ileevde bulunan algılayıcılar ve cihazlar internet veya cep telefonu üzerinden kontroledilmiştir. Sonuç olarak insanlarla sürekli iletişim halinde olan akıllı ev uygulamasıgeliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTSMART HOME OTOMATION SYSTEM AND ITS APPLICATION VIAINTERNETÖZDAĞ, RecepMsc, Department of Electrical-Electronics EngineeringSupervisor : Assoc. Prof. Dr. Nihat İNANÇNovember 2006, 69 pagesIn this study, a kind of smart home application has been realized by usingLPT of PC. Driver circuits, which are planned to provide communication of sensorsand apparatus at smart home with PC, communicate with PC by using LPT.The mobile phone, which is used to send SMS to GSM numbers to informabout the security threads which might occure when the sensors of smart homeactivated, communicates seriesly with PC via Bluetooth. Control of apparatus insmart home has been provided by sending defined SMS to this phone as well.Communication between mobile phone and system has been provided by usingActiveX functions of Visual Basic programe.Providing connection to the system of smart home with the client programvia Internet network, apparatus and sensors have been also controlled by Internet.The moving images are saved to the system by a webcam which is included in thesmart home. It has been provided to reach the images which were saved or saving atthat moment in the smart home via Internet.Sensors or apparatus existing in the smart home have been controlled viaInternet or mobile phone with the otomation program of smart home which has beenprepared by using Visual Basic 6.0. Consequently the application of smart home thatcontinuously communicates with people has been developed.Key words : Smart home, Communicates via Bluetooth, LPT, sensors.iii