Güneş pili ile çalışan mobil uygulama destekli akıllı ev otomasyon sisteminin tasarımı ve gerçekleştirilmesi
Design and application of smart home supported by mobile application operated with solar cell
- Tez No: 444481
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RÜŞTÜ GÜNTÜRKÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Android, Arduino, Akıllı ev, Güneş pili, Mobil uygulama, Sensörler, Uzaktan Kontrol, Arduino, Android, Smart Home, Mobil Aplication, Remote Control, Sensors, Solar cell
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İleri Teknolojiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Elektrik Elektronik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışmada bir akıllı evin tasarımı ve uygulaması gerçekleştirilmiştir. Bunun için 120x90x70 cm boyutlarında bir prototip ev hazırlanarak evin aydınlatması, ısıtma sistemi, mutfak ocağı ve evin güvenliği uzaktan GSM ile kontrol edilmesi sağlanmıştır. Evde kullanılan elektrikli cihazların çalışabilmesi için gerekli elektrik ihtiyacı çatı üzerine monte edilen güneş paneli tarafından sağlanarak günden güne artan elektrik maliyetinden tasarruf sağlanmıştır. Çalışmada Arduino Mega 2560 R3, Wiznet 5100 ethernet modülü, HC-06 bluetooth modülü ve çeşitli sensörler kullanılmıştır. Arduino'da bulunan mikrodenetleyici kolay bir şekilde programlanabilmekte ve dijital ortamla hızlı bir şekilde veri alışverişinde bulunabilmektedir. Akıllı ev sisteminin yazılımsal kontrolü PC (Personel Computer), akıllı telefon ve internet üzerinden olmak üzere üç farklı platformda geliştirilen arayüz yazılımları ile gerçekleştirilmiştir. PC arayüzü için Visual C# programlama dili, akıllı telefon arayüzü için App Inventor yazılımı, internet arayüzü için kodları herhangi bir metin editörü kullanılarak yazılabilen HTML ve AJAX script dilleri kullanılmıştır. Evde bulunan sensörler ile oda sıcaklıkları, ısıtma sistemindeki suyun sıcaklığı, gaz kaçağı, yangın durumu, aydınlık seviyesi ve evin güvenlik sistemi kontrol edilmektedir. Bu çalışmada, Arduino tabanı ve Android işletim sistemi kullanıldığı için önceki çalışmalara göre daha ekonomik ve daha esnek bir yapıya sahip olup, akıllı ev tasarlamak isteyenlere yardımcı olacağı düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
In this study, design and implementation of a smart home have been carried out. Having prepared a prototype house with 120x90x70 cm dimensions; lightening system, heating system, as well as kitchen oven and home security system have been controlled via the remote GSM. In this study, Arduino Mega 2560 R3, Wiznet 5100 ethernet module, HC-06 bluetooth module and various sensors have been used. Microcontroller in Arduino can be programmed easily and exchange data quickly in digital media. Control of the designed smart home has been performed with interface software developed in three different platforms, PC, smart phone and internet. For PC interface, Visual C programming language, as for smart phone App Inventor 2 programming language developed by Google and MIT and for web interface, HTML and AJAX script languages coded with any script editor have been used. Sensors placed at home have been used for controlling room temperature, water temperature in the heating system, gas leakage, fire alarm, level of lightening and home security system. As Arduino database and Android operating system are more economic and flexible than the systems used in previous researches, this study will help the ones who are willing to design a smart home.