Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi (Yıldız Sarayı Damatlar Dairesi) binasının mimari değerlendirmesi ve koruma sorunları
Architectural examination of the building of the faculty of architecture, Yıldız Technical University (The Yıldız Palace Grooms Quarters) and conservation issues
  1. Tez No: 199691
  2. Yazar: ESRA NİĞDELİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Damatlar Dairesi, Yıldız Sarayı, YTÜ Mimarlık Fakültesi, Grooms? Quarter, Yıldız Palace, YTU Faculty of Architecture
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
ÖZETOsmanlı imparatorluğu'nun son saray kompleksi olan Yıldız Sarayı, gerek oluşum süreci vefiziksel özellikleri, gerekse günümüzdeki yoğun kullanımı nedeni ile koruma kavramlarıkapsamında incelenmesi gereken değerlere sahiptir. Damatlar Dairesi, bu kompleks içindeikinci avluda yer alır. Yıldız Sarayı'nın gelişim süreci incelendiğinde, Damatlar Dairesi'ninII. Abdülhamit döneminde (1876-1909) yapıldığı tespit edilmektedir. Yapı günümüzde YıldızTeknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi binasıdır. Damatlar Dairesi bu tezin ana konusunuoluşturmaktadır.Giriş bölümünde, çalışmanın kapsamı, izlenen yöntemler ve elde edilen bulgular hakkındabilgiler verilmiştir. Damatlar Dairesi'nin mimari özelliklerini, bugünkü durumunu vesorunlarını değerlendirebilmek için aynı dönemde İstanbul da yapılmış diğer saray yapılarınınoluşum süreçlerini incelemek gerekmiştir. Bu nedenle çalışmanın ikinci bölümünde, 19.yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti olan İstanbul'un 19. yüzyıl'daki yerleşimi vegelişimi araştırılmış, bu doğrultuda İstanbul'daki 19. yüzyıl saray yapıları ele alınmıştır.Çalışmanın üçüncü bölümünde ise Yıldız Sarayı ele alınmış, sarayın tarihsel oluşumuincelenmiş, genel yerleşim düzeni ve Saray içindeki yapılar alt başlıklar halinde açıklanmıştır.Dördüncü bölümde Damatlar Dairesi'nin Yıldız Sarayı'ndaki konumu ve mimari özelikleriincelenmiş, bilimsel ölçme ve belgeleme yöntemleri kullanılarak mevcut durum analiziyapılmıştır. Yapının, kaynak araştırması sonucunda ortaya çıkan belgelere göre ve analojimetodu kullanılarak restitüsyon önerisi hazırlanmıştır. Elde edilen tespitler doğrultusundaDamatlar Dairesi'nin bugünkü durumu değerlendirilmiş ve restorasyon önerisi geliştirilmiştir.Son bölüm olan beşinci bölümde ise, çalışmanın bir değerlendirilmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTYıldız Palace, the last palace complex of the Ottoman Empire possesses significant featuresworthy of research concerning preservation issues due to its creation process and physicalcharacter, as well as its wide modern use. Grooms? Quarters is located within the second courtin this complex. A closer look in the development process of Yıldız Palace reveals that theGroom? Quarters were built during the reign of Abdülhamit II (1876-1909). Today thebuilding serves as the Faculty of Architecture at Yıldız Technical University. The Groom?Quarters composes the main subject of this thesis.In the Introduction, the scope of the work, the methods employed and information aboutacquired findings have been introduced. In order to evaluate and argue the architectural assets,present condition and the issues of Groom?s Quarters, it is regarded necessary to see into thecreation processes of other palace buildings built in the same century in Istanbul. For thisreason, in the second chapter, the layout and evolution of Istanbul in the 19th century, whichwas then the capital city of the Ottoman Empire, have been studied. 19th century palacebuildings have been dealt with in this sense.In the third chapter of the work, Yıldız Palace has been analysed, the historical evolution ofthe palace has been studied, and the general layout and the buildings within the palace havebeen presented as subheadings.In the fourth chapter , the location of Grooms? Quarters within Yıldız Palace and itsarchitecture have been surveyed, and the modern condition has been analyzed by the use ofscientific methods of measurement and documentation. A restitution of the building has beencreated relying on authentic documents that were discovered in the research process, as wellas the method of analogy. The modern condition of Grooms? Quarters has been argued in thelight of the findings and suggestions for future restorations have been presented.In the fifth and final chapter, an overall evaluation of the work has been submitted.