Başdere havzası kırsalının kalkınma potansiyelleri
Development potentials of Başdere river basin area
  1. Tez No: 199700
  2. Yazar: İSMAİL HAKKI SEZGİN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÇİĞDEM ÇİFTÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Kırsal Alan, Kırsal Kalkınma, Kırsal KalkınmaPotansiyeli, Başdere Havzası, Rural Area, Rural Development, Rural Development Potential, Başdere River Basin
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziBAŞDERE HAVZASI KIRSALININ KALKINMA POTANS YELLERsmail Hakkı SEZG NSelçuk Üniversitesi Fen Bilimleri EnstitüsüŞehir ve Bölge Planlama Anabilim DalıDanışman: Yrd. Doç. Dr. Çiğdem Ç FTÇ2007, 162 sayfaJüri: Yrd. Doç. Dr. Çiğdem Ç FTÇYrd. Doç. Dr. Rahmi ERDEMYrd. Doç. Dr. Ümmügülsüm TERÜlkemiz kırsal alanlarında fiziki, sosyo-kültürel ve ekonomik sorunlaryaşanmakta, ilgisiz kalındığı sürece de bu sorunlar kentlere yansıyarak kentselsorunları tetiklemektedir. Kırsal yerleşmelerin sorunlarının çözülmesi, kentlerdekisorunların da büyük ölçüde aşılması anlamına gelmektedir. Bu da kırsal alanlarınsorunlarının ve potansiyellerinin ortaya konulması, elde edilen bulgular ışığındakırsal kalkınma projelerinin hazırlanmasıyla mümkün olacaktır.Ülkemizde kırsal kalkınma konusunda Cumhuriyetin ilk yıllarından bu yanatoprak ve tapuya ilişkin girişimler sergilenmiş, istihdam ve yerleşme düzenindenkaynaklanan sorunları çözmeye yönelik politikalar izlenmiş ancak hem politikalarınhem de kırsal kalkınmanın sürdürülebilirliği sağlanamamıştır. Gelişmiş ülkelerde isekırsal alanların ve kırsal kalkınmanın önemi uzun yıllar önce anlaşılmış ve bu yöndebirçok çalışma yapılmıştır. AB ülkelerinde çevre duyarlı sürdürülebilir kırsalkalkınma politika ve araçları geliştirilmekte, bu çalışmaları finanse edecek fonlaroluşturulmaktadır. Ülkemizde de AB uyum sürecinde, AB politikalarına uygun kırsalkalkınma araçları geliştirerek birçok AB hibe programından ve Dünya Bankasındanyararlanmak mümkün olacaktır.?Başdere Havzası Kırsalının Kalkınma Potansiyelleri? konulu bu tez çalışmasıSarıveliler ilçesi ve Sarıveliler'e bağlı bir kasaba ile 13 köyü kapsayan, BaşdereHavzası olarak tanımlanan alandaki soyo-ekonomik ve fiziki sorunlar, bölge dışınagöç vermesindeki etkenler, tarım, hayvancılık ve turizm gibi kalkınma potansiyelleriyerinde yapılan anket, mülakat ve gözlemlerle çok yönlü olarak ele alınmıştır.Başdere Havzası'nda tarım ve hayvancılık yatırımları yanı sıra tarıma dayalıkırsal sanayi ve kırsal turizm gibi AB kırsal kalkınma araçları arasında da yer alançevre duyarlı, sürdürülebilir güncel yaklaşımların gerekliliği izlenmiştir. Elde edilenveriler ışığında Başdere Havzası'ndaki doğal kaynakların, tarihi mirasın korunması,göçün önlenmesi, bölgedeki sosyo-ekonomik ve fiziki refah seviyesininyükseltilmesi için havzadaki kırsal kalkınma potansiyelleri AB kırsal kalkınmaaraçları çerçevesinde sorgulanmaya çalışılıp, söz konusu potansiyeller ve sorunlarSWOT Analizi tekniğiyle doğrulanmış, Başdere Havzası'nda kırsal kalkınmayayönelik öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMS ThesisDEVELOPMENT POTENT ALS OFBAŞDERE R VER BAS N RURAL AREAsmail Hakkı SEZG NSelçuk UniversityGraduate School of Natural and Applied ScienceDepartment of City and Regional PlanningSupervisor: Ass. Prof. Dr. Çiğdem Ç FTÇ2007, 162 pageJury: Yrd. Doç. Dr. Çiğdem Ç FTÇYrd. Doç. Dr. Rahmi ERDEMYrd. Doç. Dr. Ümmügülsüm TERThe rural areas of our country have physical, socio-cultural and economicproblems and as long as these problems are not taken into consideration they triggerurban issues as well. Resolving the problems of rural residentials means a progress inovercoming the problems of cities. This will be possible by displaying the ruralareas? problems and potentials and preparing rural development projects with thefindings.In our country, from the earlier times of Republic, attempts have been madeabout land and deed, policies have been produced in order to solve the problemsabout employment and settlement regulations but niether the policies nor ruraldevelopment has been sustainable. The importance of rural areas and ruraldevelopment have been understood long ago in developed countries and a lot of workhas been done since then. In the European Union countries, sustainable ruraldevelopment policies and tools which are sensitive to environment are beingdeveloped and funds to finance this action are being formed. During the process ofaccordance to the EU, our country will have the chance to develop rural developmenttools favorable with the EU?s policies and benefit from a lot of EU?s and WorldBank?s donation programs.This thesis titled ?The Rural Başdere Basin?s Development Potentials? has beendiscussed versatile with survey, interview and observations on socio-economic andphysical problems, reasons of outer immigration, development potentials such asaggriculture, breeding and tourism in the Başdere Basin composed of a town and 13villages in the Sarıveliler District.Together with aggricultural and breeding investments, the need of sustainableup to date approaches sensitive to environment within European Union?s ruraldevelopment instruments such as rural industry and rural tourism in Başdere Basinhas been observed. In light of the gained data, the Basin?s rural developmentpotentials and problems have been questioned and confirmed with SWOT Analysisthecniques to conserve historical culture and natural resources, prevent immigration,promote socio-economic and physical living level in the EU rural developmentinstruments framework and suggestions for rural development in Başdere Basin havebeen made.