Probleme dayalı öğretim ve işbirlikli öğrenme yöntemlerinin ilköğretim öğrencilerinin başarıları üzerine etkileri
Comparing with problem and cooperative based learning method applied in primary schools on the success of the students
  1. Tez No: 199742
  2. Yazar: EMİNE NEDİME KORUCU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RENAN ŞEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen Bilgisi Öğretimi, Probleme Dayalı Öğrenme, şbirlikli Öğrenme, Öğrenci Başarısı, Fen Bilgisi Dersine lişkin Tutum, Science Teaching, Problem Based Learning, Cooperative Learning, The Successof the Student, Attitudes to Science Lesson
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışma; fen bilgisi derslerinin probleme dayalı öğretim (PDÖ) ve işbirlikliöğrenme ( Ö) yöntemiyle anlatılmasının öğrencilerin; başarıları, bu derse karşı tutumları veöğrenilenleri hatırlama düzeyleri üzerinde etkilerini karşılaştırmak amacıyla yapılmıştır.Evreni, Konya il merkezinde bulunan lköğretim okulları; örneklemini, Vali Necati Çetinkayalköğretim Okulu'nun 7. sınıflarının oluşturduğu çalışma; öntest-sontest, hatırlama testiuygulanarak yürütülmüştür.lköğretim 7. sınıflarda 5 hafta süreyle okutulan; ?Maddenin ç Yapısına Yolculuk?ünitesi sınıflardan birine işbirlikli öğrenme yöntemiyle anlatılırken, diğer sınıfta problemedayalı öğrenme yöntemi ile anlatılmıştır. Öğrencilerin başarı düzeylerinin belirlenmesindegüvenirlik katsayısı α=0.823 olan ve 30 sorudan oluşan testten yararlanılmıştır. Ayrıca fenbilgisine yönelik tutumlarının belirlenmesinde güvenirlik katsayısı α=0.786 olan 30 maddeliktutum ölçeğinden (Yurdanur Altunay 2006) yararlanılmıştır.Araştırmada; öğrencilerin deneme öncesi ve sonrasındaki başarı testi ve dersanlatımının bitmesinden 10 hafta sonra uygulanan hatırlama testinden aldıkları puanları ile fenbilgisine ilişkin tutumları bağımlı değişken, uygulanan öğretim yöntemleri ise bağımsızdeğişken olarak ele alınmıştır.Araştırma sonucu elde edilen başarı düzeyi ve fen bilgisine karşı tutumlarla ilgiliveriler, SPSS paket programından yararlanılarak, bağımsız gruplar t-testi ile karşılaştırılmıştır.Araştırma sonunda; uygulanan her iki yöntemin öğrencilerin başarısı üzerine benzer etkileryaptığı ve fen bilgisine karşı tutumlarını değiştirmediği tespit edilmiştir. Aynı şekildebelirlenen başarı testi puanları ve fen bilgisine karşı tutumları bakımından gruplar arasındaherhangi bir farklılığa rastlanmamıştır. Ders anlatımının bitmesinden 10 hafta sonra yapılanhatırlama testi sonunda elde edilen başarı puanları PDÖ grubundakilerin Ö grubuna göreönemli (P>0,05) olmadığı bulunmuştur.Sonuç olarak PDÖ ile işbirlikli öğrenmenin başarı düzeyi, öğrenilenlerin kalıcılığı,öğrencilerin fen bilgisine ilişkin tutumları bakımından anlamlı bir fark olmadığıbelirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is made in order to compare the success of the students, their interest to theScience Lectures and their ability of remembering the things on the effects of their levels dueto the Techniques of teaching Sience Lectures with Problem-based Learning (PBL) andCooperative-Learning (CL). The central place of the research is the primary schools in Konya.For example, in Vali Çetinkaya Primary school, a study which has been operated by 7th gradestudents is conducted through the implementation of pretest-final test and reminder test.The unit titled `Journey to the Inner Structure of Item? has been taught in 7. gradestudents for 5 weeks time and in order to carry out our research, this unit is taught with thehelp of CL in one of the classes while teaching the same unit with PBL to the other class. Atest is used to determine the students? level of success. This test?s reliability exponent isa=0.823 and it consists of 30 questions. In addition to this, a behavior scale which consists of30 sections is used to determine the students? perspectives to science.In research; the students? scores from pre-experiment and final test and the remindertest which has been implemented ten weeks later after the lesson and their perspectives toscience are evaluated as dependent variable, the implemented teaching methods are evaluatedas independent variable.At the end of the research, the datas which deal with the level of success andperspectives to science are compared by using SPSS and t-test. In final research, it isconcluded both methods which have been implemented have similar effects on students?success and doesn?t change the student?s perspectives to science. There is also no differencebetween the defined scores and the perspectives to science. Moreover, the scores of thereminder test which has been implemented 10 weeks after the lesson suggests that PBL groupis not as important as CL group (P>0,05).In conclusion, it is agreed that there is no appreciable difference between PBL and CLin terms of level of success, continuance of the knowledge and the perspectives to science.