İlköğretim 4.sınıf öğrencileri işbirlikli öğrenmenin matematik başarısı üzerine etkisi: Probleme dayalı öğrenme (PDÖ) ve öğrenci takımları- başarı bölümleri (ÖTBB)
The effect of cooperative learning method to the fourth grade students' achievement on mathematic learning: Problem based learning (PBL) and student teams- achievement division method (STAD)
- Tez No: 241412
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KEMAL ALTIPARMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İşbirlikli öğrenme, Probleme Dayalı Öğrenme, Öğrenci Takım Başarı Bölümleri, matematik öğretimi, Collaborative Learning, Problem Based Learning, Students Team Achievement Deparments, Maths Teaching
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Tarihte toplumların hemen hemen hepsi gelişebilmenin yolunun eğitim olduğunu fark etmiş ve bu alanla ilgili çok çeşitli çalışmalar yürütmüştür.Bu durum günümüz dünyası için de geçerlidir.Son dönemde teknolojinin hızla ilerlediğini görmekteyiz.Bu hızlı ilerleyiş toplumlarda farklı öğrenme ihtiyaçlarını da doğurmuştur.Bu ihtiyaçların giderilmesi için farklı öğretim yöntemlerinin araştırılması ve ortaya çıkarılması gerekir (Yaman ve Yalçın, 2004). Bireylerin tam olarak gelişmelerini sağlayabilmek için tek bir yöntemin kullanılmasının onları tamamiyle öğrenme sürecinde aktif kılmayacağını ve öğrenme sürecine aktif olarak katılan öğrencilerin daha iyi öğrendiklerini gösterdiğini yaptıkları çalışmada ortaya koymaktalar.Hayatın her alanında karşımıza çıkan matematik eğitimi toplumların kalkınmasında büyük önem taşımaktadır. Bu anlamda öğrencilerin matematik dersine olan tutumlarını iyileştirmek ve bu dersi sevilen bir ders haline getirebilmek için öncelikle öğrenciyi derse aktif bir şekilde katmak gerekir. Bu aktif katılımın sağlanabilmesi için öğretmen merkezli bir öğrenme yaklaşımından öğrenci merkezli bir öğrenme yaklaşımına geçilmelidir.Hevedanlı, Akbayın & Oral (2005) Öğrencileri ezberden uzaklaştıracak, düşünmeye ve araştırmaya sevk edecek yöntemlerin işe koşulması, programdaki hedeflerin daha etkili bir şekilde davranışa dönüştürülmesini sağlayacağı yönünde bir görüş bildirmişlerdir.Yenilikler farklılıkların ortaya özgürce çıkarılmasıyla olur. Eğitim alanında da farklı yöntemleri deneyerek yeni bir eğitim anlayışını yakalayabiliriz. Bu bakış açısıyla yaklaşılan, araştırmanın amacı; öğrenci merkezli öğrenme yaklaşımları içerisinde yer alan ?Probleme Dayalı Öğrenme (PDÖ) ve Öğrenci Takım Başarı Bölümleri (ÖTBB)? yöntemini İlköğretim 4.sınıf öğrencilerine matematik dersinde uygulamak ve öğrencilerin bu derse olan tutumları ve akademik başarıları açısından anlamlı bir farklılığın olup olmadığını saptamaktır.Bu hedef doğrultusunda araştırmada konu edilen yöntemler 2008-2009 eğitim öğretim yılı birinci yarıyılında İzmir Özel Bornova İlköğretim Okulu'nda okuyan dördüncü sınıf öğrencileri üzerine uygulanmıştır. Araştırma iki deney ve bir kontrol grubu olmak üzere toplam üç sınıfın öğrencileriyle sınırlı tutulmuştur.Araştırmanın konusu olarak, Öğrencilerin günlük yaşamlarında edinmeleri gereken davranışları içselleştirirken zorlandıkları `Doğal Sayılar ve Ölçme' seçilmiştir. Bu çalışmda ön test-sontest gruplu yarı deneysel bir desen kullanışmıştır. Uygulama sonucunda elde edilen verilerin analizi için varyans analizi ve t-testi tercih edilmiştir.Araştırmada, araştırma öncesi ve sonrası öğrencilerin Milli Eğitim Müfredatı'ndaki kazanımlara ulaşma düzeylerini ölçmek amacıyla `Matematik Başarı Testi'(MBT) ve `Matematik Dersine Yönelik Tutum Ölçeği'(MDYTÖ) uygulanmıştır. Araştırma 72 öğrenci üzerinde yürütülmüştür. Probleme Dayalı Öğrenme (PDÖ) birinci deney grubuna, Öğrenci Takım Başarı Bölümleri (ÖTBB) ikinci deney grubuna ve geleneksel öğretim yöntemi de kontrol grubuna uygulanmıştır.Uygulama sonrasında elde edilen veriler ışığında öğrenci merkezli öğretim yöntemlerinden olan probleme dayalı öğrenme yöntemi ve öğrenci takım başarı bölümleri tekniği, geleneksel yönteme göre öğrencilerin akademik başarıları ve tutumları üzerinde oldukça olumlu etkiler bıraktığı yapılan analizlerle ortaya konmuştur.Son olarak öğrencilerin hem akademik başarı açısından hem de derse olan tutumları açısından olumlu yöndeki en büyük değişimin, Probleme Dayalı Öğrenme yönteminin uygulandığı Deney grubu 1 de yaşandığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In history, most of the societies realized that education is a way of developing and they led varity of studies related to this field. This fact is valid in today?s world as well. Recently,we see that technology is promoting very fastly. So, this caused the needs of different learning styles. Different teaching methods should be searched and found out to overcome these needs (Yaman & Yalçın, 2004) puts forward that using a single method to make the individual develop wouldn?t make them thoroughly active in the learning period and they calim that the students who actively participate actively in the learning period learn better.Maths teaching is very important for societies? developing because we come across maths in most of the fields of life. Because of this reason,we need to make the students feel more comfortable about this subject and we should include the student in the lesson more actively. To achieve this goal,we should move on to student-based approach from teacher-based approach.Hevedanlı, Akbayın & Oral (2005) delivered an opinion that to start new methods which will help the students stay away from rote learning but drives them think and search will assure that the targets in the programme will be more effectively turned into behaviour.Innovations can only be done by revealing the differences freely.Also,we can reach a new education concept by trying out different methods in the education field.The aim of this research is to apply `Problem Based Learning (PBL) and Student Team Achievement Departments (STAD)? methods, which are included in student-based learning approaches, in the 4th graders Maths lesson and to determine the attitudes of the students toward this lesson and to see if there is a meaningful change in terms of their academic success.With this aim, the methods which are discoursed in this research are applied on the 4th grade students of İzmir Private Bornova Primary School in 2008-2009 Education- Teaching year.The research is limited among two experiment groups and one countenance group with three classes in total.`Natural numbers and Scaling?, which students have difficulties in internalizing the behaviours they are supposed to obtain in their daily lives , is chosen as a theme of the research.In this study, a semi-experimental figure with a pre-test and a post-test is used.Variance analyzation and t-test is prefered for the analysis of the data which are aquired at the end of the application.In the research, `Mathematics Success Test? (MST) and `Behaviour Scale for Mathematics? are used in order to measure the students? level of achieving the acquisitions in National Education curriculum before and after the resarch.The research is carried on 72 students.Problem Based Learning (PBL) is applied on the first experiment group, Student Success Achievement Departments (STAD) is applied on the second experiment group and traditional teaching method is applied on the countenance group.In the light of the data which are achieved at the end of the applications put forward that Problem Based Learning and Student Team Achievement Departments methods which are among the student-based teaching methods are more successful for students? academic success and for their behaviours when they are compared with the traditional method and this fact is proved by the analysis which are made during the research.Eventually, the biggest change in terms of students? both academic success and their attitudes toward the lesson is seen on the first experiment group for whom Problem Based Leraning method is applied.