Papaver somniferum bitkisinden elde edilen alkaloidlerin ekstraksiyonunda kullanılan çözücü ve metodların karşılaştırılması
Compare of methods and solvents that used for ekstraction of alkaloids obtained from papaver somniferum capsules
- Tez No: 199752
- Danışmanlar: PROF. MUSTAFA ERSÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: papaver, ekstraksiyon, morfin, papaver, özütleme, morphine
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmada; geleneksel kültür bitkimiz olan haşhaşın çesitli çözeltilerkullanarak, ekstraksiyonu yapılmıştır. Haşhaş numunelerindeki morfin, kodein ,tebain , noskapin ve papaverinin ekstraksiyonu için en uygun çözücü , çözücükarışımı ve ekstraksiyon zamanı tesbit edilmeye belirlenmiştir.Bunun için asetikasit ,hidroklorik asit ,su , metanol ,etanol ,amonyak , metanol ile asetik asitin çesitlioranlarda karışımları ve kireç ile çalışılmıştır. Numuneler en uygun çözücü aralığınıbelirlemek için1-24 saat aralığında tüm çözücülerle ekstrakte edilmiştir.Haşhaştakiher alkaloidin miktarı ekstraktların yüksek basınçlı sıvı kromotografisiyle (HPLC)analizi yapılarak belirlendi.
Özet (Çeviri)
In this study, our traditional culture plant papaver somniferum grown in Afyonwas extracted in order to extract morphine ,codeine ,thebaine,noscapine ,papaverinewith various solution. Suitable solvent ,solvent mixture and time of extraction weredetermined for extraction of morphine, codeine, thebaine, noscapine, papaverine insamples of papaver somniferum. For that reason various concentration of acetic acid,hydrochloric acid ,water, methanol, ethanol, ammonia, mixture of methanol andacetic acid and lime were studied. In same way, samples were extracted in the rangeof 1-24 hours with all solvents ,to determine optimum extraction time.Each amountsof alkaloids in capsules were quantitified by analyzing of those material with highperformance liquid chromotograpy (HPLC).