Bazı elma anaçlarının yeşil çelikle çoğaltılması üzerine değişik nem ve ındol butirik asit (IBA) uygulamalarının etkileri
Effects of different humidity and indole-3- butyric acid (IBA) applications on the propagation of some apple rootstocks with softwood cuttings
- Tez No: 199758
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İSMAİL HAKKI KALYONCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Elma (Malus communis L.), anaç, MM106, Çöğür, yeşil çelik, hormon, köklendirme, nem, Apple (Malus communis L.), rootstock, MM106, seedling, softwoodcutting, hormone, rooting, humidity level
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZETYÜKSEK LİSANS TEZİBAZI ELMA ANAÇLARININ YEŞİL ÇELİKLE ÇOĞALTILMASI ÜZERİNEDEĞİŞİK NEM VE INDOL BUTİRİK ASİT (IBA) UYGULAMALARININ ETKİLERİDursun BABAOĞLUSelçuk Üniversitesi Fen Bilimleri EnstitüsüBahçe Bitkileri Anabilim DalıDanışman: Yrd. Doç. Dr. İsmail Hakkı KALYONCU2007, 90 SayfaJüri: Prof. Dr. Lütfi PIRLAKProf. Dr. Turan KARADENİZYrd. Doç. Dr. İsmail Hakkı KALYONCUBu çalışmada, M9 (bodur), MM106 (yarı bodur) klon ve Çöğür (kuvvetli) elmaanaçlarından erken Haziranda yeşil uç çelikleri alınmıştır. Bu çeliklerde, sisleme sistemindeiki farklı hava nispi nemi (% 85-90, % 95-100), altı farklı IBA (Indole-3-Butyric Acid)hormon dozu (kontrol, 2000, 4000, 6000, 8000 ve 10000 ppm) ve perlit köklendirmeortamının köklenme kabiliyeti ve kök oluşumu üzerine etkileri araştırılmıştır.Araştırmadaki uygulamaların tümünden köklenme elde edilmiştir. Anaçlar bakımındanuygulamalar incelendiğinde M9 klon anacında en yüksek köklenme oranı % 85-90 nispi nemseviyesinde, 2000 ppm IBA hormon dozu uygulamasından % 80.95, en düşük köklenme oranıise % 95-100 nem seviyesinde kontrol grubundan % 39.68 olarak elde edilmiştir. MM106klon anacı köklenme oranı bakımından incelendiğinde en yüksek köklenme oranı % 95-100nispi nem seviyesinde, 4000 ppm doz uygulamasından ve % 85-90 nem seviyesindeki kontrolgrubundan % 100 oranında tespit edilmiştir. MM106 anacında en düşük köklenme oranı ise %85-90 nem seviyesinde 10000 ppm doz uygulamasından % 50 oranında elde edilmiştir. Çöğüranacı köklenme oranı bakımından incelendiğinde en yüksek köklenme % 85-90 nispi nemseviyesinde kontrol grubundan % 62.50 ve en düşük köklenme oranı ise % 95-100 nispi nemseviyesinde kontrol grubundaki yeşil çeliklerden % 4.76 oranında elde edilmiştir.İncelenen uygulamalar bakımından en yüksek köklenme oranı MM106 klon anacındanelde edilmesinin yanında, M9 klon anacında da % 80'in üzerinde başarılı bir köklenmeoranına ulaşılmıştır. Bunların yanında çöğür anacında ise % 38 civarındaki köklenme oranı ileen düşük oran bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSRACTMSc THESİSEFFECTS OF DIFFERENT HUMIDITY AND INDOLE-3- BUTYRIC ACID (IBA)APPLICATIONS ON THE PROPAGATION OF SOME APPLE ROOTSTOCKSWITH SOFTWOOD CUTTINGSDursun BABAOĞLUSelçuk UniversityGraduate School of Natural and Applied Sciences of HorticultureSupervisor: Asst. Prof. Dr. İsmail Hakkı KALYONCU2007, Page 90Jury: Prof. Dr. Lütfi PIRLAKProf. Dr. Turan KARADENİZAsst. Prof. Dr. İsmail Hakkı KALYONCUIn this study, softwood cuttings were taken from M9 dwarf, MM106 semi dwarf clonesand seedling apple rootstocks at early June. In this research, different IBA concentrations(Control, 2000, 4000, 6000, 8000 and 10000 ppm), different air humidity levels (% 85-90, %95-100) and rooting media of perlite effect on rooting capability and root formation of someapple rootstocks were observed.Rooting was determined from all of the applications. Also we observed for M9 clones,the highest ratio (% 80.95) of rooting in % 85-90 air humidity level and 2000 ppm IBAconcentration, the lowest ratio (% 39.68) of rooting on M9 in % 95-100 air humidity andcontrol groups. On the other hand for MM106 clones, the highest ratio (% 100) of rootingcame by combinations % 95-100 air humidity level and 4000 ppm IBA concentration andcontrol groups with % 85-90 air humidity level, also for MM 106 clones, lowest ratio (% 50)of rooting came by % 85-90 air humidity and 10000 ppm IBA concentration. Seedlings wereexamined according to the applications, the highest ratio (% 62.50) of rooting obtained from% 85-90 air humidity level and control groups, the lowest ratio (% 4.76) of rooting came by% 95-100 air humidity and control group.All applications to take into consideration, the highest ratio of rooting determined fromMM106 clones also was detected rooting ratio over % 80 on M9 apple rootstocks. On theother hand the lowest ratio of rooting obtained from seedling about % 38.