Kükürt grubu taşıyan kaliksaren türevlerinin sentezi ve iyon taşıma özelliklerinin incelenmesi
Synthesis of sulphur containing calixaren derivatives and investigation of ion transport properties
- Tez No: 199771
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MELTEM DİLEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: kaliks[n]aren, polimerik kaliksaren, faz transfer reaksiyonu, metalpikrat ekstraksiyonu, calix[4]aren, polimeric calixaren, phase-transfer reaction, metal picrateextraction
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziKÜKÜRT GRUBU TAŞIYAN KALİKSAREN TÜREVLERİNİN SENTEZİ VEİYON TAŞIMA ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİMEHMET ÇAĞATAY KANBAKAfyon Kocatepe ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüKimya Anabilim DalıDanışman: Yrd. Doç. Dr. Meltem DİLEKBu çalışma, farklı fonksiyonel gruplar (benzoil ve tiyofenasetil) taşıyan kaliksarenlerve bu bileşiklerin polimerlerinin sentezi ile faz transfer reaksiyonlarının incelenmesiniiçermektedir.Sentezlenen bu makrosiklik bileşiklerin yapıları spektroskopik teknikler (FTIR, 1H-NMR) ile aydınlatıldı.Bu tez çalışmasında, çıkış maddesi olarak literatürde belirtilen metodlar yardımıyla5,11,17,23-tetra-tert-bütil-25,26,27,28-tetrahidroksikaliks[4]aren (1) sentezlendi.Sentezlenen bu bileşiğin sırasıyla benzoil klorür ve 2-tiyofen asetil klorür ileetkileştirilmesinden, 5,11,17,23-tetra-tert-bütil-25,27-dibenzoiloksi-26,28-dihidroksikaliks[4]aren (2) ve 5,11,17,23-tetra-tert-bütil-25,27-di-(2-tiyofenasetoksi)-26,28-dihidroksikaliks[4]aren (3) monomerleri elde edildi. (2) ve (3) nolu monomerlerinmerrifield reçinesi ile reaksiyona sokulması sonucu benzoil türevinin polimeri (4) vetiyofen asetil türevinin polimeri (5) sentezlendi.Sentezlenen bileşiklerin iyon taşıma özelliklerini incelemek için bazı alkali (Na+, K+ veCs+) ve geçiş metal (Cu2+, Co2+, Ni2+, Cd2+, Hg2+ ve Pb2+) katyonlarının pikratçözeltileri ile sıvı-sıvı ekstraksiyon çalışmaları yapıldı.2007, 48 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM. Sc. ThesisSynthesis of Sulphur Containing Calixaren Derivatives and Investigation of IonTransport PropertiesMEHMET ÇAĞATAY KANBAKAfyon Kocatepe UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of ChemstrySupervisor: Assist. Prof. Dr. Meltem DİLEKThis study includes observation of the synthesis and the phase transfer reactions of thecalixarenes containing different functional groups (benzoyl and tiyofenacetyl) and thepolymers of this compounds.The structures of the synthesized makrosiclic compunds is enlightened by thespecktroscopic techniques.In this thesis, as an output material 5,11,17,23-tetra-tert-butyl-25,26,27,28-tetrahydroxycalix[4]aren is synthesized by methods mentioned in the litreture. Afterthe treatment of this synthesized compound with respectively benzoylclorid and 2-tiyofenacetylklorid , 5,11,17,23-tetra-tert-butyl-25,27-dibenzoyloxy-26,28-dihydroxycalix[4]aren (2) and 5,11,17,23-tetra-tert-butyl-25,27-di-(2-tiyofenacetyl)-26,28-dihydroxycalix[4]aren (3) monomers are created. As a result of reaction of monomers(2) and (3) with merrifield resin, polymers of benzoyl derivative (4) and tiyofenacetylderivative (5) are sythesized.In order to observe the ion transport properties of synthesized compounds, studies,about liquid-liquid extraction between these compunds and the picrate solutions ofsome alcali (Na+,K+,Cs+) and transition metal (Cu2+,Co2+,Ni2+,Cd2+,Hg2+ and Pb2+)cations, were made.2007, 48 pages