Ürün hayat sürecinde tasarım ve imalata eşzamanlı yaklaşım
A concurrent approach in designing and prepretation to manufacturing of a product for its life cycle
- Tez No: 199779
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CEVDET GÖLOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Teknik Eğitim, Mechanical Engineering, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: Product Life Cycle, Concurrent Engineering (CE), Optimization, Manufacturing for Design
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Piyasa koşullarında firmalar hızla değişen pazar ihtiyaçlarına cevap vermek zorundadırlar.Pazara ürün ve ürün çeşidinin çıkması için ürün gelişim süresini kısaltmalı, değişen çevreve müşterinin ihtiyaçlarını takiben değişim ve gelişimlere ayak uydurabilmelidir. Ürüngelişimi hakkında çabuk kararlar verilerek planlamalar hemen yapılmalıdır. Firmalar aynıürün ve çeşitlerini pazarda uzun vadeli olarak kalmasını rakip ürün ve çeşitleri ilerekabetinden dolayı istemezler. Bu sebepten dolayı pazara yeni ürün ve çeşitlerini vermegerekliliğini hissederler.Ürün ve çeşidinin maliyet, zaman ve müşteri bakımından en iyi şekilde sunulması, ürünhayat sürecinde ürün ömrünü tamamlamasına kadar geçen sürede diğer ürünlerle rekabetive devamlılığı açısından önemlidir. Bunun için ürün tasarım, analiz ve imalatında hızlı birşekilde çözüm getirmek için Eşzamanlı Mühendislik (EM) kavramı ortaya çıkmıştır.Yapılan bu çalışmada, ürün karmaşıklılığı ve çeşitlilik bakımından piyasada kullanımıgittikçe artan plastik malzemelerden imal edilmiş ürünler tasarım, analiz ve imalataçısından eşzamanlı bir yaklaşımla değerlendirilmiştir. EM kavramının ürün hayatsürecinde bulunan ürün için hayati etkenler olan tasarım ve imalatın üzerindeki etkisigözlenmiştir.Geleneksel seri akışın tersine göre ürün tasarım, analiz ve imalatında etkili olan paralel birEM kavramı ile ürün tasarımında bilgisayar destekli tasarım (BDT), analiz (BDA) veimalat (BD ) yazılımları birbiri ile bağlantılı ve olumsuz durumlarda geri dönüşümlükullanılacak bir sistematik ürün tasarımı gerçekleştirilmiştir.EM'de ürünün tasarımının kolay bir şekilde yapılması, kullanıldığı yere göre sanal ortamdaanaliz edilmeleri ile gerçekleştirilmiştir. Bu şekilde tasarımdaki eksiklikler ve hatalargörülmüş, tasarımın parametrik modellenmesi ile olumsuzluklar giderilmiştir.Optimizasyonu yapılan ürün eniyilenimle doğrulanarak sanal bir şekilde imali yapılmıştır.Üretim sırasında olabilecek yanlış uygulamalar ortadan kaldırılmıştır. Bütün bunlar ürünhenüz tasarım aşamasındayken eşzamanlı bir biçimde aşamaların birbiriyle bağlantısı vebir önceki aşamaya kontrol edilerek geri dönüşü sağlanmak suretiyle, tasarımtamamlanarak maliyet ve zamanda kazanç sağlanabilmektedir.Anahtar Sözcükler : Ürün Hayat Çevrimi, Eşzamanlı Mühendislik (EM), Optimizasyon,Tasarım için imalat
Özet (Çeviri)
In market provisions, firms have to reply rapidly chancing market demands. Productdevelopment period must be shortened for products and its variations in the market. Theproduct should keep up with changing environment and customer demands. The firms donot want to keep same product and its variations in long terms due to the appearing rivalproducts in the market. Thus, the firms feel that new products and varieties should come tomarket.Presenting of product and its varieties in best manner from the cost, process and customerpoint of view for a life cycle is important for competing the products with the rivalproducts. Therefore, Concurrent Engineering (CE) approach has appeared to bring a quicksolution to product design, analysis, and manufacturing.In this study, products made by plastics, which increases in complexity and variety inmarket, are evaluated from CE point of view. The effects of CE concept on design andpreparation to manufacturing, which are both vital factors on the product life cycle, haveobserved for the product life process.On the contrary of traditional serial flow, CE approach is effective to the product design,analysis and manufacturing. A parallel systematic product design has realized with theconnection of computer aided design, analysis and manufacturing software and feedbacksupport has been provided to be used for weak cases.Easily designing of the product in CE is realized in a simulation environment with beinganalyzed the product where it is employed. With this way the lacks and errors on designhave been seen and the defects have been removed with the help of parametric modeling.The product optimized has been verified and it has been manufactured in a simulatedenvironment. The faulty implementations that could be appeared in manufacturing havebeen eliminated. All of these can provide cost and time effectiveness with concurrency ofall phases and feedback support in design.