Bir hiperbolik denklem için ters problemin çözümünün varlığı hakkında
On the inverse problem for hyperbolic equation
- Tez No: 199792
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSTAFA YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Hiperbolik tip denklem, düzgün fonksiyonlar sınıfı, ters problem, Schauder Teoremi, Hyperbolıc type equation, set of smooth functions, inverse problem, Schauder Theorem
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZETBilim Uzmanlığı TeziÏ tt = c 2Ï xx + µ ( x)Ï t + λ ( x)Ï + a( x)Ï xH PERBOL K DENKLEM Ç N TERS PROBLEM N ÇÖZÜMÜNÜN VARLIĞIHAKKINDASinem NCELEMEZonguldak Karaelmas ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüMatematik Anabilim DalıTez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Mustafa YILDIZOcak 2007, 61 SayfaBu tez üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, problemin çözümünün varlığınıispatlamak için gerekli bazı tanım ve teoremler verilmiştir. Daha sonra II. basamaktankısmi türevli lineer diferansiyel denklemler ele alınarak sınıflandırılmıştır. Bir probleminHadamard ve Tikhonov anlamında iyi ve kötü konulmuş olması hakkında bilgi verilerekörneklendirilmiştir. ntegral denklemlerin sınıflandırılması, diferansiyel denklemlerlearasındaki ilişki ve integral denklemin diferansiyel denkleme dönüştürülmesindenbahsedilmiştir. kinci bölümde problemin çözümünün varlığının ispatı için önemliteoremlere değinilmiştir. Üçüncü bölümde ise problemin çözümünün varlığı ispatlanmıştır.Araştırılan problemin en önemli özeliği orijinal olmasıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM.Sc. ThesisÏ tt = c 2Ï xx + µ ( x)Ï t + λ ( x)Ï + a( x)Ï xON THE INVERSE PROBLEM FOR HYPERBOLIC EQUATIONSinem NCELEMEZonguldak Karaelmas UniversityGraduate School of Natural And Applied SciencesDepartment of MathematicsThesis Advisor: Assist. Prof. Dr. Mustafa YILDIZJanuary 2007, 61 PagesThis thesis consists of three chapters. In the first chapter of the thesis, some definitions andtheorems essential to prove the existence of the problem?s solution are given.Classification of the lineer differantial equations of the second order is done. Informationon a well-posedness and ill-posedness of a problem in Hadamard and Tikhonov sense aregiven and illustrated by means of examples. Classification of integral equations,relationship between the differential equations and changing the integral equation to thedifferential equations are told. In the second chapter, theorems important to prove theexistence of the problem?s solution are described. In the third chapter existence of theproblem?s solution is proved. The most important property of the problem reserched is tobe orijinal.